XARTOMANI

XARTOMANI
GRAFEIO

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι

δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι

Την δραματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι λόγω της σοβαρής καθυστέρησης στην έκδοση συντάξεων, περιγράφει με επίσημα στοιχεία το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Σύμφωνα με το ΕΝΔΙΣΥ «η σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οδηγεί τους υποψήφιους συνταξιούχους σε περιθωριοποίηση δεδομένου ότι θα λάβουν ψαλιδισμένες συντάξεις και εφάπαξ και παράλληλα αναγκάζονται να ζουν με τις μικρές προσωρινές συντάξεις».
Το Δίκτυο επισημαίνει ότι ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι για διάφορες κατηγορίες ασφαλισμένων, ενώ δεν υπάρχει η απαιτούμενη μηχανογραφική εφαρμογή μετά την ένταξη των ταμείων στον ΕΦΚΑ. Αποτέλεσμα είναι να εξαιρούνται από την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων μέχρι και σήμερα οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση του πρώην Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους , καθώς και του πρώην ΙΚΑ με διατάξεις Δημοσίου. Eδώ και 23 μήνες από την ψήφιση του 4387/16 (ν. Κατρούγκαλου) εξακολουθούν και δεν βγαίνουν πράξεις συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση στο δημόσιο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η έκδοση του εφάπαξ και στη συνέχεια η έκδοση των ψαλιδισμένων επικουρικών συντάξεων.
Ήδη πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι έχουν καταθέσει εξώδικα για την παράνομη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, ενώ το ΕΝΔΙΣΥ σχεδιάζει να προσφύγει σε ένδικα μέσα.
Αναφορικά με την καταβολή των συντάξεων του μήνα Μαΐου, αυτή θα ξεκινήσει την Παρασκευή 27 Απριλίου με την διαδικασία να ολοκληρώνεται έως την Πέμπτη 3 Μαΐου.
Αναλυτικά:
-Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
-Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
-Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
-Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 02 Μαΐου 2018 ημέρα Τετάρτη.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 28 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.
-Το ΕΤΕΑΕΠ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 3 Μαΐου 2018 ημέρα Πέμπτη.
-Τα υπόλοιπα Ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 27 Απριλίου 2018 ημέρα Παρασκευή.

Εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τρόπου πληρωμής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών με τη χρήση καρτών πληρωμών

Εκδόθηκε η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για τον καθορισμό του τρόπου πληρωμής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ. ατομικών οφειλών με τη χρήση καρτών πληρωμών μέσω της εφαρμογής του Taxisnet.

Ο χρήστης επιλέγει την οφειλή ή τις οφειλές 
που επιθυμεί να πληρώσει και προσδιορίζει το ακριβές ποσό καταβολής για αυτές.

Η συναλλαγή ολοκληρώνεται στο διαδικτυακό περιβάλλον της ΔΙΑ.Σ. Α.Ε.. Τέλος η απόφαση της ΑΑΔΕ αναφέρει ότι δεν διατηρεί πρόσβαση σε στοιχεία της κάρτας, όπως τον αριθμό, την ημερομηνία λήξης και τον αριθμό ασφάλειας της.
https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/204072/i-apofasi-gia-tin-pliromi-foron-apeftheias-me-karta-sto-taxisnet

Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Επιστροφή αναδρομικών σε 200.000 συνταξιούχους

Το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε το «ναι» των δανειστών και η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ επανυπολογίζεται...
ώστε στις επικουρικές του Μαΐου να επιβληθεί με τις προβλεπόμενες προσαρμογές.

Με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων Μαΐου έρχεται το βήμα διόρθωσης των κρατήσεων υπέρ ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στις επανυπολογισμένες επικουρικές συντάξεις και σταδιακής επιστροφής των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με ασφαλείς του «Έθνους της Κυριακής», το υπουργείο Εργασίας εξασφάλισε το «πράσινο φως» από τους δανειστές και η παρακράτηση υπέρ ΑΚΑΓΕ επανυπολογίζεται, ώστε στις επικουρικές συντάξεις του Μαΐου να επιβληθεί με τις απαραίτητες προσαρμογές. Αυτό σημαίνει πως 200.000 συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις στις επικουρικές τους οι οποίες εκτιμάται πως μπορεί να φτάνουν κατά περίπτωση έως και τα 30 ευρώ στο μηνιαίο ποσό. Κατά μέσο όρο η αύξηση κυμαίνεται στα 16 ευρώ. Ταυτόχρονα δρομολογείται για τους επόμενους μήνες και η επιστροφή των αναδρομικών ποσών, καθώς η εν λόγω διόρθωση ανατρέχει στο καλοκαίρι του 2016.

Το όφελος από την αναδρομική διόρθωση του ΑΚΑΓΕ ποικίλλει ανάλογα με την αρχική μεικτή σύνταξη και τον συντελεστή επανυπολογισμού που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο του νόμου Κατρούγκαλου το καλοκαίρι του 2016. Το ζήτημα ξεκινά από το νόμο 3986 του 2011 ο οποίος προέβλεπε κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση 3-11% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου ανάλογα με το ύψος της μεικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση. Με το νόμο Κατρούγκαλο όλες οι επικουρικές επανυπολογίστηκαν, χιλιάδες μειώθηκαν με συγκεκριμένα κριτήρια ενώ κάποιες έπεσαν κάτω από τα 300 ευρώ. Διόρθωση στις κρατήσεις και αναδρομικά ποσά φαίνεται πως δικαιούνται τώρα όσοι είχαν μείωση μεγάλη ή μικρότερη, στο μεικτό ποσό της επικουρικής, αλλά δεν είχαν μείωση στο καθαρό ποσό από τον επανυπολογισμό.

Οι δικαιούχοι
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως στους δικαιούχους ανήκουν συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ) τραπεζοϋπάλληλοι της Αγροτικής, ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών, τελωνειακοί, χημικοί όπως επίσης και χιλιάδες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις συνταξιούχων από άλλα επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στο ΕΤΕΑΕΠ. Τα μεγαλύτερα ποσά, λόγω και των μεγαλύτερων κρατήσεων που είχαν, φαίνεται πως προκύπτουν για πρώην τραπεζοϋπαλλήλους, για δημόσιους υπαλλήλους, πρώην εργαζόμενους στη ΔΕΗ, σε ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς.
Πηγήhttp://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2018/04/200000.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/hyMBI+(tromaktiko)

Κυριακή 1 Απριλίου 2018

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ (η γιορτή και ο υπολογισμός της ημερομηνίας του)

ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ (η γιορτή και ο υπολογισμός της ημερομηνίας του)

Προστέθηκε από 
24grammata.com/ ιστορία















Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο εβραϊκό και Χριστιανικό Πάσχα;
Γιατί δε συμπίπτουν οι ημερομηνίες εορτασμού στους Ορθόδοξους και Καθολικούς
Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και πλουσιότερη σε λαογραφικές εκδηλώσεις γιορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή «pesah» που σημαίνει “διάβαση” :
* Οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα σε ανάμνηση της απελευθέρωσής τους από τους Αιγυπτίους και της διάβασης της Ερυθράς θάλασσας
* οι Χριστιανοί γιορτάζουν την ανάσταση του Σωτήρα και τη διάβαση από το θάνατο στη ζωή
Η αντίστοιχη ελληνική λέξη για το Πάσχα είναι Λαμπρή, διότι η ημέρα της Ανάστασης του Χριστού είναι μέρα ευφρόσυνη.
Το Πάσχα είναι κινητή γιορτή και γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας (δηλ. Κυριακή μετά την πανσέληνο του Μαρτίου).
Πληθώρα εθίμων και παραδόσεων αναβιώνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που προηγείται του Πάσχα (Μεγάλη Εβδομάδα) σε όλες τις περιοχές του ελληνικού χώρου.
Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή οι νοικοκυρές κατά παράδοση ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βάφουν αβγά με ειδικές βαφές κόκκινου χρώματος. Το αυγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Παλιότερα συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίζουν το κακό. Σε κάποια χωριά, πάλι, σημάδευαν το κεφάλι και την πλάτη των μικρών αρνιών με την κόκκινη μπογιά που είχε χρησιμοποιηθεί για το βάψιμο των αβγών. Συνήθιζαν επίσης να φυλάσσουν μία από τις κουλούρες της Μεγάλης Πέμπτης στο εικονοστάσι για να προστατεύονται τα μέλη της οικογένειας από τα μάγια.
Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Λόγω του πένθους της ημέρας οι νοικοκυρές δεν ασχολούνται με τις δουλειές του σπιτιού, αποφεύγοντας ακόμη και το μαγείρεμα. Με λουλούδια που μαζεύουν ή αγοράζουν, γυναίκες και παιδιά πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται στις εκκλησίες αναπαράσταση της ταφής του Χριστού και το ίδιο απόγευμα η περιφορά του Επιταφίου.
Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ξεκινούν οι ετοιμασίες για το γιορτινό τραπέζι της Ανάστασης και οι νοικοκυρές μαγειρεύουν τη μαγειρίτσα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πιστοί συγκεντρώνονται στις εκκλησίες κρατώντας λευκές λαμπάδες, τις οποίες ανάβουν με το «Αγιο φως», που μοιράζει ο ιερέας. Όταν ο τελευταίος ψάλλει το «Χριστός Ανέστη» οι πιστοί ανταλλάσσουν ευχές και το λεγόμενο «φιλί της Αγάπης». Με το «Αγιο φως» συνηθίζουν να σταυρώνουν το ανώφλι της εξώπορτας των σπιτιών τρεις φορές για καλή τύχη. Κατόπιν κάθονται γύρω από το γιορτινά στρωμένο τραπέζι για να τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά και να γευματίσουν με την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Το πρωί της Κυριακής σουβλίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας ο οβελίας. Σε άλλες πάλι, το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι, αρνί ή κατσίκι κατά περίπτωση, ψήνεται στο φούρνο. Μέσα σε εορταστική ατμόσφαιρα ακολουθεί πλούσιο γεύμα και το γλέντι διαρκεί συνήθως μέχρι αργά το βράδυ.
Το χριστιανικό Πάσχα ονομάζεται και “Πάσχα το Καινόν”, ενώ το εβραϊκό λέγεται Νομικό Πάσχα.
ΕΒΡΑΙΚΟ ΠΑΣΧΑ
Το Πάσχα προϋπήρχε ως έθιμο στην αρχαία Αίγυπτο, όπου γιόρταζαν την άνοιξη το Πισάχ, δηλ. τη διάβαση του Ήλιου από τον ισημερινό (με άλλα λόγια την εαρινή ισημερία). Από τους Αιγύπτιους πήραν εθιμικά στοιχεία οι Εβραίοι και μαζί το έθιμο του Πάσχα.
Το χριστιανικό Πάσχα διαφέρει από το εβραϊκό. Εως τον 4ο αιώνα μ.Χ. ο γιορτασμός του ήταν κοινός.
Διαφοροποιήθηκε ωστόσο από τους Αποστόλους το 51 μ.Χ., ενώ χριστιανοί και Εβραίοι διαχωρίστηκαν απόλυτα (σε σχέση με τη γιορτή του Πάσχα) μετά την Α’ Οικουμενική σύνοδο. Η σύνοδος αυτή επέμενε να γιορτάζουν όλοι οι Χριστιανοί μαζί (Δύσης και Ανατολής) και μάλιστα να γιορτάζουν χρονολογικά μετά το εβραϊκό Πάσχα.
Μετά την αλλαγή του ημερολογίου από τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ’, τον Οκτώβριο του 1582 και την θέσπιση του “Γρηγοριανού ημερολογίου”, σταθεροποιήθηκε η ασυμφωνία όχι μόνο μεταξύ Εβραίων και Χριστιανών αλλά και μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών (Ρωμαιοκαθολικών, Προτεσταντών και Ορθοδόξων).
Στοιχεία για το γιορτασμό του Πάσχα από τους Ιουδαίους (Εβραίους) υπάρχουν στο Δευτερονόμιο, όπου ερμηνεύεται η αιτία του τρόπου του γιορτασμού τους.
Η εαρινή ισημερία για τους Εβραίους είναι η 1η Νισάν. Σύμφωνα με την Έξοδο κάθε αρχηγός οικογένειας έπαιρνε στις 10 Νισάν ένα πρόβατο αρσενικό, το οποίο θυσίαζε στις 14 Νισάν στο ναό των Ιεροσολύμων. Όσοι έμεναν έξω από την πόλη, στην επαρχία, δεν ήταν υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν αυτό το έθιμο της θυσίας του αρνιού και μπορούσαν να το αντικαταστήσουν με άλλα φαγητά.
Το αρνί που θυσιαζόταν, το έψηναν αργότερα με τον όρο να το φάνε όλο το ίδιο βράδυ. Απαγορευόταν να περισσέψει από το ψημένο αρνί για την επόμενη ημέρα. Κατά τη γιορτή, το βράδυ, οι Εβραίοι άπλωναν στο τραπέζι όλα τα φαγητά, δηλ. το αρνί, τις πικρίδες (είδος πικρών χόρτων), τα άζυμα και το βάμμα. Από όλα αυτά έτρωγαν πρώτα τις πικρίδες και προσεύχονταν. Στη συνέχεια, οι πιο γέροι της οικογένειας διηγούνταν όλη την ιστορία της δουλείας και της απελευθέρωσης από την αιγυπτιακή σκλαβιά και εξηγούσαν το συμβολισμό κάθε είδους φαγητού που βρισκόταν στο τραπέζι. Έτσι, τα άζυμα συμβόλιζαν τη βιαστική φυγή των Εβραίων, τόσο βιαστική ώστε δεν πρόλαβαν να ζυμώσουν. Επίσης οι πικρίδες συμβόλιζαν την πικρία της σκλαβιάς. Σε όλη τη διάρκεια του γιορτασμού υπήρχε ρητή απαγόρευση να φάνε ζυμωμένο ψωμί για εφτά μέρες, ενώ όλοι οι Εβραίοι φορούσαν παπούτσια οδοιπορίας, θέλοντας να συμβολίσουν τη φυγή.
Εκτός από την απελευθέρωση από την Αιγυπτιακή σκλαβιά και το πέρασμα της Ερυθράς Θάλασσας, οι Εβραίοι γιόρταζαν με το Πάσχα και την ανοιξιάτικη συγκομιδή. Γι’ αυτό όλοι οι αρχηγοί των οικογενειών έφερναν ως τάμα στο ναό των Ιεροσολύμων και ένα δεμάτι κριθαριού. Έτσι κήρυσσαν και τη γιορτή της συγκομιδής και τότε μόνον επιτρεπόταν να φάνε ζυμωμένο ψωμί.
Κατά το Πάσχα, επίσης, έδιναν χάρη σε έναν κατάδικο, συνήθεια που μάλλον εισήγαγαν οι Ρωμαίοι.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΣΧΑ
Το Χριστιανικό Πάσχα διαρκεί δύο εβδομάδες: από την Κυριακή των Βαΐων (συμβολίζει την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα) ως την Κυριακή του Θωμά.
Η πρώτη εβδομάδα ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα ή Εβδομάδα των Παθών, αρχίζει με την Κυριακή των Βαΐων και λήγει το Μεγάλο Σάββατο. Όλη τη Μεγαλοβδομάδα υπάρχει συνήθεια να νηστεύουν οι χριστιανοί και να παρακολουθούν τακτικά τις εκκλησιαστικές λειτουργίες.
Η δεύτερη εβδομάδα του Πάσχα ονομάζεται Εβδομάδα του Πάσχα ή Λαμπροβδομάδα ή Λαμπρή και αρχίζει με την Κυριακή του Πάσχα. Όλες οι ήμερες που ακολουθούν θεωρούνται ημέρες χαράς και διασκέδασης (Διακαινήσιμες και η εβδομάδα ονομάζεται Διακαινησίμου).
ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Ο προσδιορισμός της Κυριακής του Πάσχα αποτέλεσε περίπλοκο πρόβλημα για τις Εκκλησίες και προκάλεσε σφοδρές έριδες.
Η Α’ Οικουμενική σύνοδος της Νίκαιας (325) όρισε ως μέρα του Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που ακολουθεί την εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου.
Καθόρισε επίσης ότι, εφόσον η πανσέληνος είναι Κυριακή, το Πάσχα θα γιορτάζεται την αμέσως επόμενη Κυριακή.
Επειδή η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται μεταξύ 8ης Μαρτίου και 5ης Απριλίου, το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου.
Οι ημερομηνίες αυτές υπολογίζονται με το παλαιό ημερολόγιο (Γρηγοριανό), γιατί μ’ αυτό καθορίζεται η εαρινή ισημερία. Για να βρούμε τα όρια μέσα στα οποία γιορτάζεται το Πάσχα, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο, προσθέτουμε 13 μέρες.
Έτσι βρίσκουμε ότι οι ημερομηνίες του ορθόδοξου Πάσχα κυμαίνονται από τις 4 Απριλίου ως τις 8 Μαΐου. Επειδή για τον καθορισμό του ορθόδοξου Πάσχα η εαρινή ισημερία υπολογίζεται με βάση το παλαιό ημερολόγιο, οι παλαιοημερολογίτες και οι νεοημερολογίτες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα. Αντίθετα, οι ρωμαιοκαθολικοί και οι προτεστάντες καθορίζουν την εαρινή ισημερία με βάση το νέο ημερολόγιο και γι’ αυτό γιορτάζουν συνήθως το Πάσχα μια βδομάδα νωρίτερα από τους Ορθόδοξους.
Το Πάσχα συμβαίνει να γιορτάζεται ταυτόχρονα από τις Δυτικές εκκλησίες και την Ορθόδοξη, όταν η πρώτη πανσέληνος μετά την εαρινή ισημερία πέφτει μετά τις 28 Μαρτίου.
δαϊκό (Εβραικό) Πάσχα γιορτάζεται σήμερα κατά την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας, δηλ. μεταξύ 30 Μαρτίου και 27 Απριλίου. Παλιότερα το ιουδαϊκό Πάσχα (γνωστό ως Νομικό Πάσχα) γιορταζόταν σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο μεταξύ 3ης Απριλίου και 1ης Μαΐου.
Γιατί όμως υπάρχει αυτή η διαφορά στην ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα, αφού πρόκειται για την ίδια χριστιανική γιορτή και δεν υπάρχει καμιά δογματική ή θεολογική διαφορά στο θέμα αυτό;
Ο Χριστός και οι απόστολοι εόρταζαν το Ιουδαϊκό Πάσχα με το οποίο συνδέθηκε και ο Μυστικός Δείπνος. Επειδή οι πρώτοι χριστιανοί, όπως ήταν φυσικό, ήταν Εβραίοι, παρέλαβαν την εορτή αυτή από αυτούς και διατήρησαν το όνομα Πάσχα σε ανάμνηση της Ανάστασης του Κυρίου δηλ. “της διαβάσεως από τον θάνατον στην ζωή” και συμβολικά της “διαβάσεως από του θανάτου της αμαρτίας εις την ζωήν της αλήθειας” και ονομαζόταν σε αντιδιαστολή με το Εβραϊκό Πάσχα “Πάσχα το καινόν”.
Κατά τα πρώτα έτη του Χριστιανισμού, οι Ιουδαΐζοντες Χριστιανοί τόνιζαν στην εορτή του Πάσχα το γεγονός της σταύρωσης του Χριστού και επέμεναν να το εορτάζουν την 14η του μήνα Νισάν, μαζί με τους Εβραίους. Αυτό συνέβαινε και με τους “τεσσαρεσκαιδεκατίτες” της Μικράς Ασίας.
Αντίθετα, οι Χριστιανοί άλλων εθνών, τόνιζαν την ανάσταση του Χριστού και συνέδεσαν τον εορτασμό του Πάσχα με την αναστάσιμη ημέρα της εβδομάδας, την Κυριακή, η οποία ακολουθούσε την 14η του μήνα Νισάν, με την έννοια ότι το Χριστιανικό Πάσχα δεν ήταν δυνατόν να προηγείται ή και να συμπίπτει με το εβραϊκό Πάσχα. Μόνο οι εκκλησίες της Μικράς Ασίας επέμεναν στην Iουδαϊζουσα παράδοση, ενώ όλες οι άλλες τοπικές εκκλησίες εόρταζαν το Πάσχα μετά το Iουδαϊκό και σε ημέρα Κυριακή.
Λύση στο πρόβλημα της ημερομηνίας εορτασμού του Πάσχα έδωσε η Α’ Οικουμενική σύνοδος που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., η οποία λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εβραίοι εόρταζαν το Πάσχα κατά την ημέρα της Πανσελήνου που γινόταν μετά την εαρινή ισημερία και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε μετά την εορτή του εβραϊκού Πάσχα, δηλαδή μετά την εαρινή πανσέληνο, καθόρισε τον εξής κανόνα:
Το χριστιανικό Πάσχα πρέπει να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, που θα γίνει κατά την ημέρα της εαρινής ισημερίας ή μετά από αυτήν. Αν η πανσέληνος γίνει Κυριακή τότε το Πάσχα θα εορτάζεται την επομένη Κυριακή.
Αυτό έγινε για να μην συμπίπτει ποτέ το χριστιανικό με το εβραϊκό Πάσχα. Η πανσέληνος που συμβαίνει κατά ή μετά την εαρινή ισημερία λέγεται και πανσέληνος του Πάσχα ή πασχαλινή πανσέληνος.
Η Α’ Οικουμενική σύνοδος ανέθεσε στον Πατριάρχη της Αλεξάνδρειας, πόλη στην οποία άκμαζε η αστρονομία τα χρόνια εκείνα, να φροντίσει τον καθορισμό της πανσελήνου του Πάσχα και κατ’ επέκταση την ημερομηνία του Πάσχα για όλες τις χριστιανικές εκκλησίες. Στην Αλεξάνδρεια όμως χρησιμοποιούσαν τον κύκλο του Μέτωνα για τον προσδιορισμό των μελλοντικών Πανσελήνων, σύμφωνα βέβαια και με το Ιουλιανό ημερολόγιο.
Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΩΝΑ
Ο Αθηναίος Αστρονόμος Μέτων (432 π.Χ.) ανακάλυψε ότι 235 συνοδικοί μήνες ισοδυναμούν με 19 τροπικά (ηλιακά) έτη.
* ο συνοδικός μήνας είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ δυο διαδοχικών ομωνύμων φάσεων της σελήνης (π.χ. μεταξύ δυο πανσελήνων ή μεταξύ δυο πρώτων τέταρτων) και είναι ίσος με 29,530588 ημέρες
* το τροπικό έτος, είναι το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε δυο διαδοχικές διαβάσεις του ήλιου από το εαρινό ισημερινό σημείο (κατά την φαινόμενη ετήσια κίνηση του ήλιου πάνω στην εκλειπτική) και είναι ίσο με 365,242199 (μέσες ηλιακές) ημέρες.
Αυτή η περίοδος των 19 τροπικών ετών ή 6940 ημερών περίπου, ονομάστηκε κύκλος του Μέτωνα ή κύκλος της σελήνης. Ο κύκλος αυτός είναι πρακτικά χρήσιμος, διότι αν καταγράψουμε τις ημερομηνίες των φάσεων της σελήνης επί 19 συνεχόμενα έτη, οι φάσεις θα επανέρχονται στις ίδιες ημερομηνίες και κατά την ίδια σειρά στα επόμενα 19 έτη κ.ο.κ.
Η ανακάλυψη αυτή έκαμε τεράστια εντύπωση στους Αθηναίους ώστε αποφάσισαν να γράψουν “χρυσοίς γράμμασι” σε όλα τα δημόσια καταστήματα τον αριθμό που φανερώνει την τάξη του εκάστοτε τρέχοντος έτους μέσα στον κύκλο του Μέτωνα.
Όμως ο κύκλος του Μέτωνα παρουσιάζει κάποιο σφάλμα. Το σφάλμα αυτό έχει συγκεντρωθεί από το 325 μ.Χ. και σήμερα είναι 5 περίπου ημέρες.
Με βάση λοιπόν τον κύκλο του Μέτωνα σχηματίσθηκε (από τους Αλεξανδρινούς αστρονόμους) ο πίνακας των πανσελήνων του Πάσχα, (Πασχάλιοι πίνακες) δηλαδή των μετά την 21η Μαρτίου Ιουλιανού ημερολογίου πανσελήνων, που ακόμη και σήμερα χρησιμοποιούν οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, άλλοι αυτούσιο (π.χ. Ρώσοι) και άλλοι (π.χ. εμείς οι Ελληνες) σε σχέση και με το Νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο.
Αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1582 που η Καθολική εκκλησία καθιέρωσε το νέο (Γρηγοριανό) ημερολόγιο (αυτό που έχομε σήμερα και εμείς) για να διορθώσει τα συσσωρευμένο λάθος του παλαιού (Ιουλιανού) ημερολογίου (π.η.) (τότε υπήρχε 10 μέρες καθυστέρηση του π.η., δηλαδή η εαρινή ισημερία του 1582 αντί να γίνει στις 21/3 έγινε στις 11/3). Οι ορθόδοξοι Χριστιανοί, κυρίως από μίσος στον πάπα, δεν δέχτηκαν την ρύθμιση αυτή και ορισμένοι (οι παλαιοημερολογίτες) συνεχίζουν κανονικά μέχρι σήμερα να χρησιμοποιούν το π.η.
Όμως η Εκκλησία της Ελλάδας δέχθηκε το νέο ημερολόγιο (ν.η.) στις 10 Μαρτίου 1924, ακολουθώντας την Ελληνική πολιτεία που το είχε αποδεχθεί το 1923, αλλά χωρίς μετακίνηση του Πάσχα και των κινητών εορτών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το παλαιό ημερολόγιο (π.η.).
Aπό την ημερομηνία του Πάσχα εξαρτώνται πολλές γιορτές (π.χ., Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 28 μέρες πριν το Πάσχα, Αγίου Πνεύματος 50 μέρες μετά το Πάσχα κλπ) γεγονός που δείχνει την σπουδαιότητα της ημερομηνίας του τόσο στο ορθόδοξο όσο και στο καθολικό εορτολόγιο.
Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΤΟΥ OΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΑΣΧΑ
Ο υπολογισμός της ημερομηνίας του Πάσχα είναι ένα σύνθετο Μαθηματικό θέμα, αν και απαιτεί ουσιαστικά τις 4 πράξεις της αριθμητικής. Παλαιότερα την ημερομηνία του Πάσχα την υπολόγιζαν από ορισμένους πίνακες, τους περίφημους Πασχάλιους πίνακες. Σήμερα την ημερομηνία του Πάσχα (ορθοδόξου και καθολικού) την βρίσκουμε με ορισμένους Μαθηματικούς τύπους.
Για τον καθορισμό της ημερομηνίας του ορθόδοξου (Ιουλιανού) Πάσχα ενός έτους Ε, σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο (ν.η.).απαιτούνται :
α) Η εύρεση της ημερομηνίας της Ιουλιανής (Μετώνειας, όχι πραγματικής) πασχαλινής πανσελήνου, έστω ΙΡ μέρες Απριλίου με το ν.η. και
β) Ο υπολογισμός των ημερών από την επόμενη της προηγούμενης ημερομηνίας μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα, έστω Η ημέρες.
Τότε η ημερομηνία του Πάσχα θα είναι ΗΠ = ΙΡ + Η ημέρες Απριλίου.
Οι Καθολικοί (και Διαμαρτυρόμενοι) εορτάζουν το Πάσχα (Λατίνων Πάσχα) σύμφωνα με τον κανόνα της Α’ Οικουμενικής συνόδου, όμως η εαρινή ισημερία και η εαρινή πανσέληνος προσδιορίζονται σύμφωνα με το Γρηγοριανό ή νέο ημερολόγιο (ν.η.), λαμβάνοντας ακόμη υπόψη και το σφάλμα του κύκλου του Μέτωνα, την λεγόμενη εκκλησιαστική πρόπτωση. Ας σημειωθεί ότι οι παλαιοημερολογίτες (που ακολουθούν το Ιουλιανό ημερολόγιο) έχουν Πάσχα πάντα την ίδια Κυριακή με τους ορθόδοξους, αλλά με ημερομηνία 13 μέρες (μέχρι το 2099) μικρότερη.
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Όπως είδαμε η Ελληνική πολιτεία το 1923 και στην συνέχεια η εκκλησία της Ελλάδας, δέχθηκε το νέο ημερολόγιο (ν.η.) στις 10 Μαρτίου 1924, αλλά χωρίς μετακίνηση του Πασχάλιου και των κινητών εορτών που εξακολουθούν να εξαρτώνται από το παλαιό ημερολόγιο (π.η.).
Έτσι άρχισαν τα προβλήματα με τις διαφορετικές ημερομηνίες του Πάσχα στην χώρα μας (και σε όσες χώρες έχουν όμοιες ρυθμίσεις). Αυτά οφείλονται στα δυο σφάλματα στα οποία στηρίζεται ο υπολογισμός της ημερομηνίας του ορθόδοξου Πάσχα :
α) Χρησιμοποιεί τον κύκλο του Μέτωνα που έχει ήδη συγκεντρωμένο σφάλμα 4-5 ημερών, δηλαδή δίνει την Μετώνεια (ή Ιουλιανή) πανσέληνο
4-5 μέρες αργότερα από την Γρηγοριανή (και με μεγάλη ακρίβεια πραγματική) πανσέληνο.
β) Χρησιμοποιεί το παλαιό ημερολόγιο για τον προσδιορισμό της εαρινής πανσελήνου, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιεί την Γρηγοριανή πανσέληνο και έτσι μερικές πανσέληνοι αν και είναι μετά τις 20 Μαρτίου (ν.η) να μην τις θεωρεί πασχαλινές.
Αποτέλεσμα του πρώτου σφάλματος είναι να έχομε τον εορτασμό του ορθοδόξου Πάσχα πολλές φορές όχι την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο, αλλά την επομένη, όπως π.χ. το 2003.
Αποτέλεσμα του δευτέρου σφάλματος είναι να έχομε τον εορτασμό του ορθοδόξου Πάσχα πολλές φορές μετά την δεύτερη εαρινή πανσέληνο π.χ. το 2005.
Ενώ το πρώτο σφάλμα είναι μόνιμο, το δεύτερο μπορεί και να μην υπάρχει. Όταν η εαρινή πανσέληνος είναι από τις 30 Μαρτίου και μετά, τότε βοηθούντος του πρώτου σφάλματος, η Μετώνεια πανσέληνος δίνεται από τις 3 Απριλίου και μετά, και έτσι δεν υπάρχει το δεύτερο σφάλμα, αφού η πανσέληνος αυτή θεωρείται πασχαλινή (αφού είναι από τις 21/3 π.η. και μετά) και από τους ορθοδόξους.
Στην περίπτωση αυτή το Καθολικό Πάσχα συμπίπτει ή εορτάζεται νωρίτερα κατά μια (μόνο) βδομάδα από το Ορθόδοξο Πάσχα.
Κοινό Πάσχα έχομε όταν η Γρηγοριανή και η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος πέσουν από την Κυριακή μέχρι και το Σάββατο της ίδιας βδομάδας, οπότε την αμέσως επόμενη Κυριακή έχομε κοινό Πάσχα.
Έτσι π.χ. το 2004, που τυχαίνει να είναι και δίσεκτο, η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος δίνεται την Παρασκευή 9 Απριλίου (ν.η.), ενώ η Γρηγοριανή πασχαλινή πανσέληνος ήταν την Δευτέρα 5 Απριλίου (4 μέρες διαφορά λόγω του σφάλματος του κύκλου του Μέτωνα). Έτσι αίρεται τόσο το πρώτο σφάλμα (αφού είναι και οι δυο την ίδια βδομάδα) όσο και το δεύτερο, αφού η πανσέληνος είναι μετά τις 3 Απριλίου, οπότε έχομε κοινό Πάσχα την αμέσως επόμενη Κυριακή 11 Απριλίου. Το προηγούμενο κοινό Πάσχα ήταν το 2001 (15/4).
Το επόμενο κοινό Πάσχα θα είναι το έτος 2007 (8 Απριλίου), ενώ το αμέσως επόμενο κοινό Πάσχα σε έτος δίσεκτο θα είναι το 2028 (16 Απριλίου). Αν δεν συνεορτάζουμε, στην περίπτωση αυτή, έχομε μια βδομάδα ακριβώς νωρίτερα το Καθολικό Πάσχα από το Ορθόδοξο: έτσι π.χ. το 2003, η Ιουλιανή πασχαλινή πανσέληνος ήταν στις 20 Απριλίου (Κυριακή) και η Γρηγοριανή πασχαλινή πανσέληνος στις 16 Απριλίου (Τετάρτη), δηλαδή και οι δυο μετά τις 3/4, άρα δεν υπάρχει το δεύτερο σφάλμα. Υπάρχει όμως το σφάλμα των 4 ημερών (16/4-20/4) λόγω του κύκλου του Μέτωνα (αλλά και του ότι δεν πέφτουν την ίδια βδομάδα οι δυο πανσέληνοι) και έτσι είχαμε το Ορθόδοξο Πάσχα στις 27 Απριλίου, ενώ το καθολικό στις 20 Απριλίου, δηλαδή μια βδομάδα ενωρίτερα.
Το δεύτερο σφάλμα υπάρχει μόνο όταν η εαρινή πανσέληνος γίνει από 21- 29 Μαρτίου (ν.η.). Στην περίπτωση αυτή το Πάσχα των Καθολικών προηγείται αυτό των Ορθοδόξων από 4 μέχρι 6 βδομάδες και ενδέχεται να μην έχουμε Πάσχα τον Απρίλιο, όπως συνέβη το 2002.
Η Ιουλιανή πανσέληνος του Μαρτίου του 2005 θα είναι στις 29 Μαρτίου (με το ν. η.), δηλαδή στις 16 Μαρτίου με το π.η. Έτσι. δεν θεωρείται πασχαλινή για τους Ορθόδοξους (αφού είναι πριν τις 21 Μαρτίου π.η.). Η Γρηγοριανή όμως είναι στις 25 Μαρτίου – 4 μέρες ενωρίτερα – και θεωρείται (δίκαια) από τους καθολικούς Πασχαλινή και έτσι θα έχουν Πάσχα στις 27 Μαρτίου. Οι Ορθόδοξοι λοιπόν θα περιμένουμε την επόμενη πανσέληνο που γίνεται στις 28 Απριλίου, οπότε θα έχουμε Πάσχα την 1η Μαΐου.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Δείτε και εδώ την αυτόματη μορφή υπολογισμού Πάσχα & κινητών γιορτών
περιγραφή     υπολογισμός
Από τον αριθμό του έτους, για το οποίο γίνεται ο προσδιορισμός, αφαιρούμε τον αριθμό 2
έστω οτι ενδιαφερόμαστε για το έτος 2000 οπότε : 2000 – 2 = 1998
Το υπόλοιπο το διαιρούμε με τον αριθμό 19     1998 : 19 = 105 υπόλοιπο 3
Το υπόλοιπο της διαίρεσης το πολλαπλασιάζουμε με τον αριθμό 11     3 * 11 = 33
Το γινόμενο του πολλαπλασιασμού το διαιρούμε με τον αριθμό 30. Το υπόλοιπο της διαίρεσης λέγεται επακτή και συμβολίζεται με το γράμμα ”Ε”     33 : 30 = 1 υπόλοιπο 3
Τέλος αφαιρούμε το ”Ε” από τον αριθμό 44     ”Ε” = 3 οπότε 44 – 3 = 41
Αν το ”Ε” είναι μεγαλύτερο από 23, το υπόλοιπο της αφαίρεσης ”44-Ε” μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου το μήνα Απρίλιο του Ιουλιανού Ημερολογίου.
Εάν το ”Ε” είναι μικρότερο ή ίσο με το 23, τότε το υπόλοιπο της αφαίρεσης ”44-Ε” μας δίνει την ημερομηνία της Πασχαλινής Πανσελήνου το μήνα Μάρτιο του Ιουλιανού Ημερολογίου.     41 Μαρτίου ή 10 Απριλίου
Στην ημερομηνία που βρήκαμε στο 6α ή στο 6β προσθέτουμε 13 ημέρες και βρίσκουμε την ημέρα της Πασχαλινής Πανσελήνου στο Γρηγοριανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούμε σήμερα.
10 Απριλίου + 13 ημέρες = 23 Απριλίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου (που είναι Κυριακή)
Την αμέσως επόμενη Κυριακή της ημερομηνίας που βρίσκουμε γιορτάζεται το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα.     Η αμέσως επόμενη Κυριακή είναι 30 Απριλίου, οπότε και γιορτάζουμε το Πάσχα του 2000
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΤΟ EXCEL
Υπάρχει και ο αλγόριθμος Gauss τον οποίο μπορούμε πολύ εύκολα να τον πραγματοποιήσουμε στο ΕXCEL όπου :
– στο κελί { A1 } γράφουμε το έτος για το οποίο θέλουμε να προσδιορίσουμε την ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα.
– στο κελί { B1 } (αντι)γράφουμε τον παρακάτω βασικό αλγόριθμο υπολογισμού του Πάσχα :
=MOD(19*MOD(A1;19)+16;30)+MOD(2*MOD(A1;4) +4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+16;30);7) +3
Το αποτέλεσμα του αλγόριθμου αυτού είναι ένας αριθμός ο οποίος είτε θα είναι μικρότερος του 31 (δηλ. 30, 29, 28, 27 κλπ) είτε μεγαλύτερος ή ίσος με το 31 (δηλ. 31, 32, 33, 34, 35 κλπ). Ετσι, αν το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο απο 30 θα πρέπει να αφαιρέσουμε 30 για να βρούμε την ημερομηνία του Πάσχα που θα πέφτει τον Μάιο ή αν το αποτέλεσμα είναι μικρότερο ή ίσο με το 30 να το αφήσουμε ως έχει αφού το αποτέλεσμα αφορά ημερομηνία Πάσχα στον Απρίλιο. Με βάση την λογική αυτή ο προηγούμενος αλγόριθμος υπολογισμού για το Excel αναπροσαρμόζεται ως εξής :
=IF(MOD(19*MOD(A1;19)+16;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7) +6*MOD(19*MOD(A1;19)+16;30);7)+3<31;MOD(19*MOD(A1;19)+16;30) +MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7)+6*MOD(19*MOD(A1;19)+16;30);7)+3&” Apr”;MOD(19*MOD(A1;19)+16;30)+MOD(2*MOD(A1;4)+4*MOD(A1;7) +6*MOD(19*MOD(A1;19)+16;30);7)+3-30&” May”)
www.eortologio.gr
http://www.24grammata.com/?p=12154

οδηγος αγορων απο ιντερνετ




Disclaimer: Δεν γράφω αυτό τον οδηγό για να σας σπρώξω στην αγκαλιά του Κινέζου, ούτε μπορώ να σας εγγυηθώ ότι όλα θα πάνε τέλεια στις αγορές σας. Τον γράφω για να σας βοηθήσω να προστατέψετε τον εαυτό σας μόνοι σας στον μέγιστο δυνατό βαθμό από κακόβουλους πωλητές, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι μέσα από τις δικές μου εμπειρίες και από εμπειρίες τρίτων.

Αποφασίσατε να αγοράσετε κινητό, tablet, ηλεκτροκίνητο σκουτεράκι, σέξι εσώρουχα ή ακόμη και μια βίδα μέσω ίντερνετ. Και πολύ καλά κάνατε γιατί πιθανότατα (αλλά όχι πάντα) θα το πάρετε πολύ φτηνότερα απ’ ότι σε κάποιο φυσικό κατάστημα.

Εδώ είστε για να μάθετε όλα τα σωστά βήματα, είτε είστε αρχάριοι είτε έχετε πατήσει αρκετές φορές το κουμπάκι Buy It Now, ώστε να μην την (ξανά)πατήσετε και κλαίτε τα λεφτά σας για διάφορους λόγους (από απατεώνες μέχρι εκτελωνισμούς που δεν υπολογίζατε).

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Θεωρώ δεδομένο ότι το μηχάνημα απ’ το οποίο μπήκατε στο ίντερνετ για να κάνετε αγορά (κινητό, υπολογιστής, tablet) είναι ασφαλές και έχει τουλάχιστον κάποιο antivirus. Ποιος τρελός θα έβαζε την πιστωτική του κάρτα σε κάποιο μηχάνημα χωρίς ασφάλεια, ε; ΠΟΛΛΟΙ. Δεν είναι αστείο, φροντίστε να έχετε κάνει κάποιο καθαρισμό στο μηχάνημα σας με κάποιο antivirus, anti-spyware, κάτι τέλος πάντων πριν πληκτρολογήσετε τον αριθμό της πιστωτικής/χρεωστικής σας κάρτας. Τουλάχιστον κατεβάστε το plugin για τον Google Chrome ή τον Firefox ή τον Opera με την ονομασία HTTPS Everywhere. Άκρως απαραίτητο για να είστε σίγουροι ότι μπαίνετε σε μια σελίδα με κρυπτογράφηση.

ΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ GOOGLE

Πριν μπω σε λεπτομέρειες, θα πω ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για μια πραγματικά καλή αγορά είναι η υπομονή. Ψάξτε όσο καλύτερα γίνεται. Μην βιάζεστε και μην περιορίζεστε στα σύνορα της Ελλάδας. Μην φοβάστε τόσο το εξωτερικό και τους Κινέζους. Εννοείται ότι υπάρχουν απατεώνες αλλά δεν είναι τόσοι πολλοί και εδώ θα μάθετε πως να τους αποφεύγετε.
 ολλές φορές μπορεί να νομίζετε ότι θα αγοράσετε κάτι από την Ελλάδα σε καλή τιμή επειδή είναι σε προσφορά “για μόνο 2 ώρες” αλλά να έχει καλύτερη προσφορά κάποιο κατάστημα του εξωτερικού και με δωρεάν μεταφορικά και να σας βγει πολύ φτηνότερα ή να πάρετε 2 προϊόντα στην ίδια τιμή. Μην αγνοείτε όμως και την τοπική αγορά γιατί μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως ή η διαφορά να είναι τόση που να μην αξίζει την αναμονή από το εξωτερικό ή από κάποια άλλη πόλη. Με λίγα λόγια, ψάξτε, ψάξτε, ψάξτε.

PAYPAL

Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για ασφαλείς online αγορές είναι ένας λογαριασμός στο PayPal. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην βλέπει ο κάθε πωλητής τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας αλλά και για να πάρετε τα λεφτά σας πίσω σε περίπτωση απάτης. Μπείτε στο paypal.com, ανοίξτε έναν λογαριασμό κι αφού κάνετε επιβεβαίωση μέσω του email που θα σας έρθει (κάτι που θα κάνετε σχεδόν για όλους τους λογαριασμούς που ανοίγετε σε κάθε site), τότε προσθέστε την πιστωτική/χρεωστική σας κάρτα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι σας στο PayPal. Θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε την κάρτα με μια μικρή χρέωση (1 ευρώ) το οποίο θα σας επιστραφεί άμεσα.

Στην χρέωση αυτή θα φανεί ένας τετραψήφιος αριθμός (που βλέπετε είτε μέσω e-banking ή καλώντας την τράπεζα σας και ζητώντας τον τετραψήφιο αριθμό αναφέροντας την χρέωση του PayPal) τον οποίο θα πληκτρολογήσετε στο PayPal και κάπου εκεί τελειώνετε με την “βαβούρα” του PayPal για πάντα, ή τουλάχιστον μέχρι να προσθέσετε άλλη κάρτα και να κάνετε την ίδια διαδικασία. Κάθε φορά που θα πληρώνετε κάποιον μέσω PayPal, αυτός θα βλέπει μόνο το email σας και όχι την κάρτα σας.

Να θυμάστε ότι πάντα πρέπει να κάνετε αγορές από το εξωτερικό μέσω PayPal. Ποτέ μέσω τραπέζης ή Western Union. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσετε τα χρήματα σας και συνήθως οι πωλητές που ζητάνε τέτοιου είδους πληρωμές στοχεύουν σε αρκετά χρήματα. Το PayPal σας καλύπτει σε περίπτωση απάτης με επιστροφή χρημάτων. Οι υπόλοιποι τρόποι συνήθως όχι.

Σε περίπτωση προβλήματος, κοιτάξτε πρώτα να λύσετε το πρόβλημα με το κατάστημα ή τον πωλητή στο Ebay και αν δείτε ότι δεν βγάζετε άκρη ενώ έχετε δίκιο (εννοείται με όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία), τότε επικοινωνήστε με το PayPal (αν η αγορά είναι στο Ebay πρώτα με το Ebay, συνήθως σας δικαιώνει). Το PayPal σας καλύπτει για 180 μέρες από την ημερομηνία αγοράς. Αν βέβαια φτάσετε στο σημείο να ζητήσετε τα χρήματα από το PayPal σημαίνει ότι ο πωλητής δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος, οπότε μην κλείσετε την υπόθεση μέχρι να πάρετε τα χρήματα σας πίσω. Αν την κλείσετε χωρίς να τα έχετε πάρει, απλά με μια υπόσχεση δηλαδή, υπάρχει κίνδυνος να μην τα πάρετε ποτέ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Σε αγορές από Ελληνικά καταστήματα να προτιμήσετε την αντικαταβολή. Κοστίζει ελάχιστα παραπάνω αλλά θα σας σώσει από φωνές στα τηλέφωνα και κεφαλαία γράμματα στα email. Αρκετές φορές τα καταστήματα δεν έχουν απόθεμα και κρατάνε “όμηρο” τα χρήματα σας μέχρι να φέρουν ξανά το προϊόν. Σε κανέναν δεν περισσεύουν χρήματα για να τα κρατάει άλλος στην τσέπη του. Πήρατε κάτι, το θέλετε στον χρόνο που σας το έχουν υποσχεθεί, όχι 4 μήνες μετά.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Ή πως να χάσετε σίγουρα τα χρήματα σας. Αν είδατε κάτι σε εξευτελιστική (εξωπραγματική) τιμή σε πληρωμένη διαφήμιση στο Facebook, 99% (αφήνω ένα 1% έτσι, γιατί μ’ αρέσει να ζω επικίνδυνα) είναι μια τεράστια απάτη και ή δεν θα πάρετε ποτέ αυτό που αγοράσατε ή θα πάρετε κάτι που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που αγοράσατε και θα καταλήξει άμεσα στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση.
Απ’ όπου κι αν αγοράσετε, οτιδήποτε κι αν είναι, όταν παραλάβετε το δέμα, “τραβήξτε” ένα μικρό βίντεο με το κινητό σας την ώρα που το ανοίγετε και βγάζετε το αντικείμενο που αγοράσατε. Φροντίστε να φαίνεται ο αποστολέας, ο παραλήπτης και ο αριθμός αποστολής (tracking number) στο δέμα πριν το ανοίξετε. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά σε περίπτωση απάτης ή λάθους, είναι μέγιστο αποδεικτικό στοιχείο και εμένα προσωπικά μου έχει γλιτώσει χρήματα που πήρα πίσω. Επίσης αν πρόκειται για κινητό ή tablet συνεχίζετε να “τραβάτε” βίντεο μέχρι να ανοίξει η συσκευή και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί απροβλημάτιστα. Να θυμάστε ότι συνήθως στις συσκευές που ανοίγουν και βγαίνει η μπαταρία, υπάρχει ένα μικρό αυτοκόλλητο που εμποδίζει την μπαταρία απ’ το να δώσει ρεύμα στο κινητό. Βγάλτε αυτό το αυτοκόλλητο πριν θεωρήσετε ότι το κινητό δεν λειτουργεί γιατί θα βλέπετε το βίντεο μετά και θα γελάτε. Όχι εγώ, ένας φίλος…

Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να αποφασίσετε τι θέλετε. Αν δεν γνωρίζετε από κινητά ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, ψάξτε, ρωτήστε. Αν έχετε κάποιο λογαριασμό σε social media γράψτε ένα στάτους και κάποιος θα σας βοηθήσει. Δεν είναι κακό να μην γνωρίζουμε, κακό είναι να μην ρωτάμε.

Αν πάλι δεν έχετε ούτε έναν φίλο που να γνωρίζει ή δεν τον εμπιστεύεστε απόλυτα, το Google είναι ο φίλος σας που γνωρίζει. Σχεδόν τα πάντα. Θα βρείτε από φόρουμ Ελληνικό της Xiaomi μέχρι unboxing (ΕΠΙΚΟ γέλιο με τον Unboxing Specialist αλλά και τους Unboxholics και μικρές κριτικές από άπειρα αντικείμενα), κριτικές, προτάσεις μέχρι να καταλήξετε να βλέπετε βίντεο κλιπ από την δεκαετία του 1980 στο YouTube και να ξεχάσετε τι θέλατε να αγοράσετε.

Αφού κλείσετε το YouTube και θυμηθείτε τι θέλατε, πρέπει να δείτε από που σας συμφέρει να κάνετε την αγορά. Αν η διαφορά από Κίνα δεν είναι μεγάλη, πιθανότατα θα επιλέξετε ένα μαγαζί στην Ελλάδα λόγω εγγύησης. Για τις καλύτερες τιμές θα ψάξετε για μαγαζιά μέσω Skroutz.gr ή Bestprice.gr. Μην ξεχάσετε όμως και μαγαζιά που δεν είναι στο Skroutz.gr ή στο Bestprice.gr όπως είναι το e-shop.gr που βγάζει εξαιρετικές προσφορές κάθε Κυριακή (τα γνωστά σε όλους Crazy Sundays, το μυστικό εδώ είναι ότι τις βγάζει αργά το βράδυ του Σαββάτου οπότε μπορεί να προλάβετε κάποια προσφορά πριν εξαντληθεί την Κυριακή).
 ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ SERVICE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πριν προχωρήσω θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στις εγγυήσεις και στα δικαιώματα σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πόσα χρόνια εγγύησης σας δίνει το κάθε κατάστημα πριν αγοράσετε οτιδήποτε. Θα πρέπει να το γράφουν στην σελίδα που πωλείται το αντικείμενο που επιλέξατε. Μην πάρετε προφορική υπόσχεση μέσω τηλεφώνου, δεν αξίζει τίποτα. Είναι ο ένας λόγος για να επιλέξετε κατάστημα (αν οι τιμές είναι παρόμοιες φυσικά). Αν η συσκευή σας έρθει “νεκρή” (DOA, Dead On Arrival) η επιχείρηση οφείλει να σας την αντικαταστήσει άμεσα. Αν χαλάσει μέσα στον χρόνο εγγύησης και όχι από δική σας υπαιτιότητα (πέσιμο συσκευής, βρέξιμο συσκευής κτλ) τότε οφείλει να σας την επισκευάσει και αν δεν επισκευάζεται να σας την αντικαταστήσει ή να σας επιστρέψει το ποσό που αναγράφεται στην απόδειξη. Αν περάσουν πάνω από 14 μέρες που η συσκευή σας βρίσκεται στο Service τότε έχετε δικαίωμα να ζητήσετε μια παρόμοια συσκευή για να κάνετε την δουλειά σας.

Στην θεωρία όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από την Ε.Ε. να δίνουν 2 χρόνια εγγύησης στις ηλεκτρονικές συσκευές αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις βέβαια δίνουν 2 ή και παραπάνω χρόνια αλλά πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που θέλετε να αποφύγετε.

Πολύ πρόσφατα μου διηγήθηκε φίλος ιστορία για επιστροφή επώνυμου Κινέζικου κινητού σε μαγαζί που ανακάλυψε μέσω Skroutz.gr και το προτίμησε λόγω εγγύησης και επειδή το κατάστημα ήταν Ελληνικό και θα έπαιρνε την συσκευή πολύ γρήγορα σε σχέση με Κίνα. Έστειλε πίσω το κινητό γιατί εμφάνισε πρόβλημα και του επεστράφη το κινητό από το service χωρίς να έχει επιδιορθωθεί το πρόβλημα. Με λίγα λόγια η εγγύηση δεν είχε καμία ουσιαστική αξία. Η ιστορία συνεχίζεται οπότε επιφυλάσσομαι για την κατάληξη της.

Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πρόκειται για μικρά καταστήματα που έκαναν μαζική αγορά συσκευών από Κίνα, με τιμολόγιο και νόμιμα, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προσφέρουν το κατάλληλο service. Έτσι πολλές φορές ή δεν θα κάνουν τίποτα, ή θα το στείλουν πίσω στην Κίνα για service, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει και δίμηνο για να έρθει το κινητό πίσω στα χέρια σας. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανώς καλύτερα να κάνετε την αγορά μόνοι σας από τους Κινέζους (το πως, με τρόπο που σας καλύπτει, το λέμε παρακάτω).

ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Δεν λέω ότι είναι απατεώνες όλα τα καταστήματα. Είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο σε μεγάλο και επώνυμο κατάστημα. Λέω ότι πρέπει να ψάξετε και να διαβάσετε ΠΟΛΛΕΣ κριτικές καταστημάτων για να πειστείτε ότι το κατάστημα αξίζει τα παραπάνω χρήματα που θα δώσετε αντί της Κίνας. Λέω πολλές γιατί σε κάποις περιπτώσεις, στην αρχή βλέπετε μόνο τις καλές κριτικές, οι κακές είναι κάποιες φορές θαμμένες κάπου στις τελευταίες σελίδες (πολλά site δεν έχουν τις κριτικές με χρονολογική σειρά αλλά με σειρά βαθμολόγησης).

Οι κριτικές των καταστημάτων είναι άλλο ένα κεφάλαιο που θα πρέπει να δώσετε σημασία. Το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει στην αντίληψη μου δύο περιπτώσεις καταστημάτων που απείλησαν πελάτες για χαμηλή βαθμολογία και κακή κριτική ύστερα από κακή εξυπηρέτηση. Το ένα κατάστημα μάλιστα έστειλε και εξώδικο. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι ο μέσος καταναλωτής μπορεί να ξεχωρίσει την κακόβουλη από την κακή κριτική.

Επίσης όταν βλέπετε κατάστημα με ΜΟΝΟ καλές κριτικές καλό είναι να το ψάξετε λίγο παραπάνω στο Google, γιατί μπορεί να παίζει το ενδεχόμενο των περιπτώσεων που μόλις ανέφερα, με απειλές και εξώδικα. Μπορείς να “εξαφανίσεις” μια κακή κριτική στο Facebook αλλά όταν παίρνουν “φωτιά” τα φόρουμ από απογοητευμένους πελάτες, δεν σώζει τίποτα την επιχείρηση σου. Και αυτές οι τακτικές μπορεί να αποδίδουν βραχυπρόθεσμα, αλλά σε βάθος χρόνου θα κλείσει ο κάθε πικραμένος που νομίζει ότι με φωνές και απειλές κρατιούνται οι επιχειρήσεις ζωντανές.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά. Οι επιχειρηματίες που είχαν την διορατικότητα και εκμεταλλεύτηκαν το ίντερνετ όπως έπρεπε. Με καλή εξυπηρέτηση κατά την διάρκεια της πώλησης αλλά πάνω απ’ όλα, καλό after-sales service. Γιατί είναι εύκολο να κάνεις την πώληση αλλά το πιο σημαντικό είναι να σταθείς στο πελάτη όταν το προϊόν θα εμφανίσει πρόβλημα. Εκεί θα τον κερδίσεις και θα τον κάνεις πιστό και ευχαριστημένο πελάτη που θα μιλήσει και σ’ άλλους για σένα. Και υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις και είναι αρκετές. Αλλά πρέπει να ψάξετε. Οι επιχειρηματίες καλό είναι να γνωρίζουν πως ο δυσαρεστημένος πελάτης θα μιλήσει σε άλλους δέκα για την κακή εμπειρία του ενώ ο ευχαριστημένος σε άλλους τρεις. Αυτό είναι κάτι που διδάσκεται σε όλες τις σχολές Μάρκετινγκ.

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ

Όπως και να ‘χει όταν αγοράζουμε κάτι από Ελλάδα, κρατάμε την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς σαν φυλαχτό. Αν είναι τιμολόγιο μια φωτοτυπία και σε ξεχωριστό φάκελο για να μην χαθεί στον σωρό των εκατοντάδων τιμολογίων μιας επιχείρησης. Αν χαθεί οι περισσότερες εταιρείες θα σας αρνηθούν το service. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) που έχουν βοηθήσει σε άπειρες περιπτώσεις απάτης εις βάρος των καταναλωτών.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Πριν πάμε στους Κινέζους, θα μιλήσουμε για τα Ευρωπαϊκά καταστήματα. Αρχικά, δεν μπαίνουμε στο Amazon.comγιατί απευθύνεται στην αγορά της Αμερικής και δεν θέλετε να μπλέξετε με τελωνείο και δέμα από Αμερική ούτε για αστείο. Μόνο αν σας το έχει στείλει κάποιος γνωστός/φίλος/συγγενής και ως μεταχειρισμένο. Που κι εκεί πάλι εξαρτάται από τον εκτελωνιστή αν θα το κρίνει έτσι.

AMAZON

Υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά καταστήματα της Amazon που έχουν πολύ καλές προσφορές και κανένα μπλέξιμο με τελωνείο. Amazon.co.uk, Amazon.fr, Amazon.it και Amazon.de. Ρίχνετε μια ματιά σε όλα γιατί μπορεί ένα αντικείμενο να μην το στέλνουν στην Ελλάδα από το Γερμανικό Amazon και να το στέλνουν από το Γαλλικό. Στο Amazon καλό είναι να αγοράζουμε όταν πωλητής είναι το ίδιο το Amazon ή η ίδια η εταιρεία που παράγει το προϊόν που θέλουμε και όχι κάποιος τρίτος γιατί κι εκεί υπάρχουν απατεώνες. Σας προστατεύει βέβαια το Amazon στο 100% της αξίας της αγοράς που κάνατε και σας επιστρέφει τα χρήματα σας, αλλά γιατί να χάνετε χρόνο; Η υποστήριξη του Amazon είναι γενικά εκπληκτική και πολλές φορές οι προσφορές τους είναι πολύ καλύτερες από των Ελληνικών καταστημάτων.

“ΕΥΡΩΠΑΪΚO” EBAY

Επίσης υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά καταστήματα ή Ευρωπαίοι πωλητές στο Ebay. Εδώ θέλει προσοχή γιατί πολλοί Κινέζοι πωλητές δηλώνουν ότι το αντικείμενο θα σταλεί από Γαλλία ή Αγγλία και ξαφνικά βλέπετε το αντικείμενο να σας έρχεται από Κίνα. Αν βλέπετε την περιγραφή σε τρισάθλια αγγλικά, τότε το πιθανότερο είναι το δέμα σας να φύγει από την Κίνα.

Δεν αγοράζουμε ΠΟΤΕ κινητό ή tablet από το Ebay. ΠΟΤΕ. Δεν γνωρίζετε τι παίρνετε, δεν γνωρίζετε τον πωλητή, πολλές φορές λένε ότι είναι στην Ευρώπη και το κινητό έρχεται από Κίνα και πληρώνετε για εκτελωνισμό. Άλλες φορές σας πουλάνε κινητό που έχει υποστεί επιδιόρθωση, που πολλές φορές δεν έχει γίνει με αυθεντικά ανταλλακτικά και το κινητό μπορεί να έχει χάσει και την αδιαβροχοποίηση του (αν έχει το μοντέλο που επιλέξατε) και πολλές άλλες καλές ιστορίες.

Επίσης δεν αγοράζουμε προϊόντα της Xiaomi (power banks κτλ) από το Ebay. Μπορεί να είναι φτηνά και να μην υπάρχει φόβος εκτελωνισμού αλλά επειδή η Xiaomi είναι μια πολύ δημοφιλής εταιρεία στην Κίνα, κυκλοφορούν πολλές μαϊμούδες εδώ και χρόνια. Προτιμήστε να αγοράσετε από κάποιο κατάστημα που πουλάει αυθεντικά προϊόντα Xiaomi όπως το Gearbest ή το Banggood.

Έχω ακούσει για περίπτωση που κάποιος έχασε τα χρήματα του, αλλά ρίσκαρε μέσω τραπέζης, που όπως σας έχω πει παραπάνω, δεν το κάνουμε ποτέ.

ΤΟ EBAY ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Προσωπικά το Ebay το χρησιμοποιώ για φτηνές αγορές. Ό,τι και να γίνει δεν φοβάμαι για τα χρήματα μου, το Ebay και το PayPal με καλύπτουν.

Δεν λέω ότι δεν έχω αγοράσει ακριβά προϊόντα από το Ebay, απλά σε ένα ποσοστό 90% θα προτιμήσω ένα online κατάστημα για ένα ακριβό προϊόν.

Αν πρόκειται για ακριβό προϊόν, εννοείται ότι θα προτιμήσουμε κάποιον Ευρωπαίο πωλητή για να αποφύγουμε μπελάδες με το τελωνείο.

Το πιο σημαντικό πράγμα στο Ebay είναι το ποσοστό καλών αγορών του πωλητή. Αυτό το βλέπετε κάτω από το όνομα χρήστη του κάθε πωλητή. Αν δεν είναι τουλάχιστον 99%, εγώ δεν τον προτιμώ. Προτιμώ να δώσω κάτι παραπάνω και να πάρω απ’ αυτόν που έχει 99%+ και να είμαι σίγουρος. Επίσης το ποσοστό είναι καλό να το βλέπουμε σε συνάρτηση με τον αριθμό κριτικών που έχει δεχτεί, είναι σε μια παρένθεση δίπλα στο όνομα χρήστη του πωλητή. Αν είναι διψήφιος και κάτω, μην τον εμπιστεύεστε με ευκολία. Να πατήσετε πάνω στον αριθμό των κριτικών και να διαβάσετε και τις κακές κριτικές για να βγάλετε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα. Γενικά να προτιμάτε μεγάλους αριθμούς πωλήσεων (χιλιάδες κατά προτίμηση) με μεγάλο ποσοστό καλών κριτικών.

Επίσης καλό είναι να μπαίνετε στο Ebay από υπολογιστή και όχι από την εφαρμογή του κινητού. Δείχνει πάντα πιο σωστά αποτελέσματα στην αναζήτηση κι έτσι βλέπετε και καλύτερες τιμές.

Αν δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία της δημοπρασίας, όταν βγάλει τα αποτελέσματα της αναζήτησης, πατήστε το κουμπί Buy It Now που βρίσκεται στα αριστερά πάνω από τα αποτελέσματα αναζήτησης και επιλέξτε Price + Shipping Lowest First από το drop down menu στα δεξιά πάνω από τα αποτελέσματα.

Έτσι ξεκινάτε να βλέπετε τα πιο φτηνά αντικείμενα. Αν γράφει από κάτω Free Delivery, τότε δεν υπάρχει άλλη χρέωση. Αν γράφει από κάτω σε παρένθεση +EUR 1 shipping τότε να υπολογίζετε ένα ακόμη ευρώ στην τιμή αγοράς για τα μεταφορικά.

ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Στην συγκεκριμένη περίπτωση απλά φροντίστε να αγοράσετε προϊόντα εταιρειών που γνωρίζετε, γιατί γνωρίζετε τα νούμερα που φοράτε και δύσκολα θα κάνετε λάθος. Δεν θα έχετε τελωνεία από Ευρώπη αλλά πολλές φορές θα πρέπει να πληρώσετε τα μεταφορικά της επιστροφής σε περίπτωση που δεν σας κάνει το νούμερο και δεν νομίζω να σας συμφέρει πολύ αυτό (αν και κάποια καταστήματα καλύπτουν την επιστροφή, προφανώς σε πιο ακριβά προϊόντα).

SEX SHOPS

Πολύς κόσμος ντρέπεται να επισκεφτεί φυσικά καταστήματα sex shops, είτε γιατί ζει σε μικρή πόλη και ο κόσμος σχολιάζει, είτε γιατί έτσι ρε φίλε που θα σου δώσουμε και αναφορά. Η λύση λοιπόν ήρθε από τα online καταστήματα. Ψάξτε άφοβα σε καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλα τα προϊόντα έρχονται σε διακριτική συσκευασία και δεν γράφουν κάτι το περίεργο πάνω στην συσκευασία του τύπου “ΜΙΑ ΔΟΝΗΤΑΡΑ ΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ”. Θα βρείτε εκπληκτικές προσφορές σε όλα τα είδη, από χειροπέδες, μέχρι sex toys, μέχρι εσώρουχα και “πονηρά” επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης μια καλή πηγή για sex toys είναι το Ebay. Να διαβάσετε όμως προσεκτικά τις περιγραφές και τα μεγέθη γιατί ενδέχεται να καταλήξετε με χειροπέδες για την Barbie που είχατε πριν πολλά χρόνια. Εδώ συνήθως ισχύει το ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Προτείνω ΠΟΛΥ καλό ψάξιμο πριν από κάθε αγορά. Και εδώ παίζουν εκπληκτικές προσφορές από τα Ευρωπαϊκά καταστήματα και πάνω από κάποιο (σχετικά μικρό) ποσό δεν χρεώνουν ούτε μεταφορικά.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ

Αγορές ηλεκτρονικών τσιγάρων και των (σχεδόν όλων) εξαρτημάτων τους από χώρες εκτός ΕΕ, δεν περνάνε ποτέ από το τελωνείο. Κατάσχονται και χάνετε τα χρήματα σας. Οπότε βρείτε την καλύτερη τιμή από Ελλάδα και αγοράστε το. Για περισσότερες λεπτομέρειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, υπάρχει η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών που θα βρείτε στο gvc.gr και ενημέρωνει με όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

ΚΙΝΕΖΟΙ

Πάμε στους Κινέζους τώρα ή τέλος πάντων οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου εκτός Ευρώπης που σημαίνει τελωνείο, που σημαίνει 12 ευρώ εκτελωνισμός και 24% φόρος στην τιμή που θα αποφασίσει ο εκτελωνιστής ότι αξίζει το προϊόν.

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ

Τα πράγματα όσον αφορά τον εκτελωνισμό τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει καλύτερα και χειρότερα. Απ’ ότι έχω μάθει, έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία και ελέγχει τα πάντα. Φυσικά και τους ξεφεύγουν πράγματα, αλλά πλέον είναι πιο αυστηρά. Ο εκτελωνιστής δεν βγάζει πλέον μια τιμή στα τυφλά (600 ευρώ σε κινητό που αγοράσατε με 250) ή όσο γουστάρει αλλά προσπαθεί να βρει την σωστή τιμή στο ίντερνετ και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον παραλήπτη από τα στοιχεία που υπάρχουν στο δέμα. Στην επικοινωνία, σας ζητάει να στείλετε το αποδεικτικό αγοράς μέσω PayPal γιατί μπορεί ένα προϊόν που κοστίζει 50 ευρώ εσείς να το πήρατε σε προσφορά με 20. Οτιδήποτε κάτω από 22 ευρώ δεν εκτελωνίζεται. Πάνω από 22 ευρώ κόστος αγοράς (χωρίς μεταφορικά) εκτελωνίζεται με τα ποσά που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΔΕΜΑ ΜΕ ΚΟΥΡΙΕΡ. ΠΟΤΕ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ. ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΟΠΩΣ Η ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑ ΤΟ 666.

Το κούριερ χρεώνει πάντα περισσότερα για τον εκτελωνισμό από τα ΕΛΤΑ, σε σημείο που να κλαίτε για το λάθος που κάνατε.

Εδώ θέλω να τονίσω ότι καλό είναι να ζητάμε tracking number του δέματος από τον πωλητή για να ξέρουμε που είναι το δέμα ανά πάσα στιγμή. Τα online καταστήματα δίνουν tracking number με μια έξτρα χρέωση (μικρή συνήθως, 1-3 ευρώ) στα μεταφορικά (με κανονικό ταχυδρομείο πάντα, απλά registered και ΟΧΙ ΚΟΥΡΙΕΡ). Στο Ebay συνήθως προσθέτουν tracking number σε πιο ακριβά προϊόντα. Σε κάτι που το αγοράσατε με 80 cents δεν υπάρχει λόγος να μπει tracking number.

Υπάρχει μια υπέροχη εφαρμογή στο Android που σας ενημερώνει με ειδοποιήσεις για την κάθε αλλαγή στο status του δέματος σας. Ονομάζεται TrackChecker Mobile. Ακόμη κι αν δεν έχει επικοινωνήσει μαζί σας ο εκτελωνιστής, η εφαρμογή σας ενημερώνει ότι ο εκτελωνιστής περιμένει αποδεικτικό αγοράς.

Καλό είναι να κοιτάτε και στο www.elta-courier.gr το tracking number από την στιγμή που το δέμα σας θα φτάσει στην Ελλάδα. Αν δεν σας το δείξει η εφαρμογή, θα σας το δείξει σίγουρα το site των Elta Courier.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε από μόνοι σας να τραβήξετε screenshot της οθόνης στο PayPal με την αγορά (ή και από το site που κάνατε την αγορά για να φαίνεται και το tracking number) και να την στείλετε με email στο geta@elta-net.gr ή στο customs@elta-net.gr. Καλό είναι στο email να γράψετε τα στοιχεία σας και το Tracking Number για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία. Αν παρατηρήσετε κάποια καθυστέρηση μπορείτε να καλέσετε στο 800 11 82000 και να μιλήσετε με κάποιον υπεύθυνο για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε καμία περίπτωση μην στείλετε το τιμολόγιο που βγάζουν οι Κινέζοι με τα μικρά ποσά αγορών. Δηλαδή αν αγοράσατε κάτι με 150 ευρώ και ο Κινέζος δήλωσε στο τιμολόγιο 20 ευρώ, ο εκτελωνιστής δεν θα του δώσει καν σημασία. Και αν στείλετε το τιμολόγιο με την ψεύτικη τιμή που έδωσε ο Κινέζος, υπάρχει κίνδυνος για άλλες ιστορίες, που δεν αξίζουν για 50-60 ευρώ να τις περάσετε.

Αν αγοράσετε απευθείας από Κίνα προτιμήστε για μέθοδο αποστολής Belgium Registered αν είναι από το Gearbest.comή Priority Direct Mail αν είναι από το Banggood.com.

Ο Κινέζος λοιπόν για να αποφύγει όλο αυτό το κακό με τα τελωνεία και τις απαγορεύσεις και να μην χάσει πωλήσεις και φυσικά να είναι νόμιμος, ταξίδεψε στην Ευρώπη και άνοιξε αποθήκες σε πολλές χώρες. Σχεδόν όλα τα online Κινέζικα καταστήματα έχουν Ευρωπαϊκές αποθήκες. Οι τιμές είναι λίγο πιο τσιμπημένες αλλά γλιτώνετε 100% και νόμιμα το τελωνείο και σας έρχεται το πακέτο σε δέκα μέρες. Επίσης κάνουν επικές εκπτώσεις στο Black Friday (τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη) και στις 11/11. H 11/11 είναι η Singles Day στην Κίνα και για κάποιο λόγο θεωρείται η μεγαλύτερη καταναλωτική γιορτή τους. Τις καλύτερες εκπτώσεις τις είδα λοιπόν στις 11 Νοέμβρη και λίγες μέρες πριν και μετά τις 11. Τα δε Ευρωπαϊκά καταστήματα των Κινέζων ήταν σαν εκείνα τα επικά κλεισίματα ελληνικών μαγαζιών με την μεγάλη πινακίδα ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΡΙΘ. ΑΔΕΙΑΣ 289437 που είχαν από πάνω. Αξίζει λοιπόν να περιμένετε τον Νοέμβριο για ακριβές αγορές αν δεν τις “καίγεστε”.

Το Gearbest και το Banggood λοιπόν, όταν κάνουν εκπτώσεις (που τελευταία είναι πολύ συχνά), το πατάνε κάτω το Ebay. Αρκεί να προλάβετε τις αγορές.

Ναι, υπάρχουν κι άλλα καταστήματα, απλά εγώ αυτά τα εμπιστεύομαι γιατί όσο καιρό αγοράζω, πρώτον δίνουν εξαιρετικές τιμές και δεύτερον δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Ακόμη και όταν χάθηκε δέμα, πήρα τα χρήματα μου πίσω και με το παραπάνω (+ πόντους, που σημαίνουν έκπτωση σε μελλοντική αγορά, για την ταλαιπωρία που πέρασα με την αναμονή).

Υπάρχει και το kimovil.com, αντίστοιχο του Skroutz.gr, για σύγκριση τιμών από Κίνα, αλλά εγώ προσωπικά προτείνω να περιμένετε και να βλέπετε τα κουπόνια που δίνει η σελίδα στο Facebook που προτείνω λίγο παρακάτω.

Σε αγορές χαμηλού κόστους και για κάτι που δεν βιάζεστε, δεν το συζητώ καν, αγοράστε το από την Κίνα, η διαφορά στα λεφτά είναι μεγάλη.

ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ

Εδώ θα σας προτείνω να μπείτε σε ένα group στο Facebook, το China Tech King GR, που βγάζει συνέχεια προσφορές, συνήθως υπό την μορφή κουπονιών. Υπάρχει και μια υπέροχη εφαρμογούλα messaging (για Android, iOS και Windows) που λέγεται Telegram και λειτουργεί πέρα από μηνύματα μεταξύ φίλων και με κανάλια. Για πιο άμεση ενημέρωση, την ώρα που βγαίνουν ζεστά τα κουπόνια δηλαδή, ανοίγετε την εφαρμογή και κάνετε εγγραφή στο κανάλι του “Βασιλιά”. Το παιδί είναι πολύ εξυπηρετικό, απαντάει άμεσα στα μηνύματα και λύνει αρκετά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με διάφορες αγορές σε Gearbest και Banggood (καθυστερήσεις, επιστροφές χρημάτων, ελλείψεις προϊόντων κτλ). Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να πατάμε στο link που δίνει όταν πρόκειται να αγοράσουμε κάτι γιατί έτσι παίρνει πόντους, που συχνά μετατρέπει σε δώρα διαγωνισμών. Δεν χάνουμε τίποτα και βοηθάμε κάποιον που μας βοηθάει.

ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ

Εδώ είναι τα ζόρια για όποιον βιάζεται πολύ. Μην απογοητευτείτε, διαβάστε όλο το κομμάτι του άρθρου.

Στην χειρότερη μπορεί να δείτε το δέμα σας και μετά από 2-3 μήνες. Ειδικά τον χειμώνα του 2017 που έγινε ένας πανικός στα Ελληνικά τελωνεία του Ελ. Βενιζέλος (δέματα στοιβαγμένα επί μήνες στο αεροδρόμιο της Αθήνας) πολύς κόσμος έκανε 3 μήνες να δει δέματα. Πολλά χάθηκαν στον χρόνο, σε μαύρες τρύπες του σύμπαντος, κάπου στην διαδρομή. Πολλοί βέβαια πήραν τα λεφτά τους πίσω γιατί άργησαν τα δέματα και άλλοι τους έβριζαν γιατί οι Κινέζοι δεν θα έστελναν ξανά δέματα στην Ελλάδα. Αυτό προφανώς δεν συνέβη ποτέ, οι Κινέζοι συνέχισαν να στέλνουν δέματα στην Ελλάδα, απλά αύξησαν τον εκτιμώμενο χρόνο παραλαβής του δέματος. Στο Ebay οι Κινέζοι πλέον λένε από έναν μέχρι 2-3 μήνες ξεκάθαρα.

Βέβαια η κατάσταση πλέον δεν είναι έτσι, τα δέματα έχουν ξεμπλοκάρει και φτάνουν από 2 εβδομάδες μέχρι και σε έναν μήνα στον προορισμό τους.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι το δέμα φτάνει από την Κίνα συνήθως μέσα σε ένα δεκαήμερο (το πολύ) στην Ελλάδα. Αν έχετε κατεβάσει την εφαρμογή TrackChecker Mobile θα το διαπιστώσετε μόνοι σας. Η καθυστέρηση λοιπόν εξαρτάται από τα Ελληνικά τελωνεία και ταχυδρομεία.

ΓΙΟΡΤΕΣ

Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι γιορτές στην Κίνα δεν πέφτουν τις ίδιες μέρες με της Ελλάδας. Η πρωτοχρονιά τους ας πούμε είναι συνήθως στα μέσα Φεβρουαρίου (γκουγκλάρετε το κάθε χρόνο γιατί αλλάζει η ημερομηνία και γιατί κλείνουν ένα δεκαήμερο με αποτέλεσμα να αργήσει το πακέτο σας). Επίσης από το τέλος Νοεμβρίου και μετά, ό,τι κι αν παραγγείλετε θα αργήσει. Γιατί είναι οι γιορτές στον υπόλοιπο πλανήτη και γιατί παραγγέλνουν απ’ όλο τον κόσμο και γιατί τα ταχυδρομεία όσες υπερωρίες και να δουλέψουν, τα πακέτα είναι εκατομμύρια και σίγουρα θα αργήσει και το δικό σας.

Αν υπάρξουν εξελίξεις, ο οδηγός θα ανανεωθεί. Μέχρι τότε καλές αγορές!

Χρήσιμα link:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ PAYPAL
UNBOXING ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ AMAZON
EBAY
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΤΜΙΣΤΩΝ
ΕΥΡΕΣΗ ΔΕΜΑΤΩΝ
ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΙΝΕΖΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ
ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ CHINA TECH KING
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ

https://techingreek.com/odigos-online-agoron/