XARTOMANI

XARTOMANI
GRAFEIO

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Ιστορική συμφωνία μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας


Ηταν η τρίτη συνάντηση ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν και Μουν Τζάε Ιν αντίστοιχα, από τις αρχές της χρονιάς. Πραγματοποιήθηκε στην Πιονγκγιάνγκ, σε ένα πλαίσιο επιφυλακτικής αισιοδοξίας – ο Κιμ είχε ήδη δεσμευτεί, στις δύο προηγούμενες συναντήσεις του με τον Μουν καθώς και στην ιστορική του σύνοδο με τον Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, να εργαστεί προς την «απόλυτη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», έκτοτε όμως οι συζητήσεις για την εφαρμογή των αόριστων υποσχέσεών του έμοιαζαν να παραπαίουν. Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος, ωστόσο, έχει πλέον λόγους να ελπίζει πως θα πείσει την επόμενη εβδομάδα, όταν τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον αμερικανό ομόλογό του να δεχθεί μια δεύτερη συνάντηση με εκείνον που πριν από λίγους μήνες, στην κορύφωση της έντασης και των εκατέρωθεν απειλών, αποκαλούσε κοροϊδευτικά «πυραυλάνθρωπο».
Γιατί ο Κιμ και ο Μουν συμφώνησαν να μετατρέψουν την κορεατική χερσόνησο σε μια «γη ειρήνης χωρίς πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές». Η Βόρεια Κορέα δέχθηκε πιο συγκεκριμένα να «κλείσει οριστικά» το πεδίο δοκιμών και εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων στο Ντόνγκτσανγκ-ρι και μάλιστα, αυτή τη φορά, παρουσία ειδικών «από τις ενδιαφερόμενες χώρες». Δήλωσε επίσης διατεθειμένη να λάβει επιπλέον μέτρα, περιλαμβανομένου του οριστικού κλεισίματος του πυρηνικού εργοστασίου της στην Γιονγκμπιόν, αν οι ΗΠΑ λάβουν «αντίστοιχα μέτρα» – που δεν διευκρινίστηκαν αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πηγές, μια διακήρυξη τερματισμού του πολέμου της Κορέας που έληξε το 1953 με εκεχειρία.
Βόρεια και Νότια Κορέα συμφώνησαν παράλληλα να βάλουν μπροστά τον αφοπλισμό των συνόρων τους, καθώς και τη σιδηροδρομική και οδική επανασύνδεσή τους, να «εξομαλύνουν» την κατάσταση στην Καεσόνγκ, την κοινή βιομηχανική ζώνη που αυτή την περίοδο είναι κλειστή για τη Βόρεια Κορέα, να επιτρέψουν, συν τω χρόνω, τα οργανωμένα ταξίδια νοτιοκορεατών τουριστών στο όρος Κουμγκάνγκ και να ανοίξουν εκεί ένα γραφείο προκειμένου να διευκολύνουν τις επανασυνδέσεις οικογενειών που χωρίστηκαν εξαιτίας του πολέμου. Ανακοίνωσαν επιπλέον την πρόθεσή τους να «συμμετάσχουν από κοινού και ενεργητικά» σε διεθνείς αθλητικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, και να συνεργαστούν προκειμένου να υποβάλουν κοινή υποψηφιότητα ώστε να φιλοξενήσουν τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.
Οι ειδικοί
Κάποιοι μιλούν ήδη για την «άνοιξη της Κορέας» και ένα μεγάλο βήμα προς τη βιώσιμη ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Αλλοι βέβαια φοβούνται πως οι δεσμεύσεις του βορειοκορεάτη ηγέτη δεν είναι παρά μία νέα σειρά υποσχέσεων κενών περιεχομένου από ένα καθεστώς διαβόητο για αυτή τη συνήθειά του. Ή, ακόμα χειρότερα, μιλούν για τον επιθανάτιο ρόγχο μιας κάποτε τρομερής εκστρατείας πίεσης, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ εξαιτίας μιας ψευδεπίγραφης επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο Κορέες. Ειδικοί επισημαίνουν πως οι εγκαταστάσεις του Ντόνγκτσανγκ-ρι και του Γιονγκμπιόν είναι «σχεδόν εγκαταλειμμένες», πως η Πιονγκγιάνγκ έχει κινητούς εκτοξευτήρες πυραύλων που είναι πιο εύκολοι στη χρήση και πιο δύσκολο να εντοπιστούν, πως δορυφορικές εικόνες έχουν δείξει, τους τελευταίους μήνες, ότι η Βόρεια Κορέα συνεχίζει κρυφά το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Μόνο το μέλλον θα δείξει αν η διακορεατική σύνοδος της Πιονγκγιάνγκ θα σημάνει κάποια ουσιαστική αλλαγή στην ιστορία της χερσονήσου. Αλλά οι εικόνες που μετέδιδε non-stop η νοτιοκορεατική τηλεόραση από τη σύνοδο της Πιονγκγιάνγκ (για πρώτη φορά και σε απευθείας συνδέσεις) έδειχναν δύο ηγέτες με πολύ καλή χημεία, που ανταλλάσσουν χειραψίες, αστεϊσμούς και φιλικά χτυπήματα. Είναι και αυτό, βέβαια, μέρος της επικοινωνιακής εκστρατείας του νοτιοκορεάτη προέδρου, μιας προσπάθειας «να αλλάξει η εικόνα του Κιμ Γιονγκ Ουν, που οι προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις της Νότιας Κορέας δεν δίσταζαν να δαιμονοποιούν, και να προαχθούν οι πρωτοβουλίες υπέρ της ειρήνης». Οπως επεσήμανε ωστόσο η «Le Monde», η επιτυχία μιας διπλωματικής παρτίδας σκάκι κρίνεται πρωτίστως από τις λέξεις, τις κινήσεις και τις εικόνες.
Χαίρεται… ο Τραμπ
Για «πολύ καλά νέα» και «τεράστια πρόοδο» με τη Βόρεια Κορέα σε διάφορα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της αποπυρηνικοποίησής της, έκανε λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Κιμ «είναι ήρεμος, εγώ είμαι ήρεμος, θα δούμε λοιπόν τι θα συμβεί» δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, χρησιμοποιώντας τη συνήθη φρασεολογία του.
Ξενάκη Κίττυ
Πηγή: tanea.gr
http://www.proelasi.org/%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BC%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%BE%CF%8D-%CE%B2%CF%8C%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου