XARTOMANI

XARTOMANI
GRAFEIO

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Προσοχή, ΜiG! Η κατάρριψη ενός κατασκοπευτικού EC-121 από βορειοκορεατικά μαχητικά

Θα ήταν μια ακόμη αποστολή ρουτίνας: το EC-121M του αμερικανικού Ναυτικού με χαρακτηριστικό κλήσης «Deep Sea 21» θα απογειωνόταν από την βάση Άτσουγκι στην Ιαπωνία για την εκτέλεση μιας περιπολίας SIGINT «Beggar Shadow» σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων ανοικτά των βορειοκορεατικών ακτών και θα προσγειωνόταν στο Οσάν της Νότιας Κορέας περίπου 8,5 ώρες αργότερα. Όμως η πτήση θα κατέληγε διαφορετικά.
Οι πρόσφατες απειλές της Πιόνγκγιάνγκ για κατάρριψη οποιουδήποτε αμερικανικού αεροσκάφους πλησιάσει στην Βόρεια Κορέα δεν είναι μόνο λόγια. Στις 15 Απριλίου 1969 ένα αναγνωριστικό EC-121Μ Warning Star έπεφτε φλεγόμενο από τα πυρά μαχητικών MiG-17 (κάποιες πηγές αναφέρουν MiG-21) της βορειοκορεατικής Αεροπορίας και 31 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν, με τους συμβούλους του προέδρου Νίξον να εξετάζουν το ενδεχόμενο απάντησης με τακτικά πυρηνικά! Αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας αποστολής του «Deep Sea Two One».
Σύμφωνα με την ενημέρωση, το EC-121M (BuNo 135749) της Μοίρας Αναγνώρισης VQ-1 «World Watchers» θα πετούσε με 31 άτομα πλήρωμα –συμπεριλαμβανομένων εννέα γλωσσολόγων του Ναυτικού (NAVSECGRU) και των Πεζοναυτών– με πορεία προς ένα σημείο ανοικτά της Χερσονήσου Μούσου, όπου θα εκτελούσε περιπολία πετώντας δύο pattern ελλειπτικής τροχιάς μήκους 120 μιλίων. Αποχαρακτηρισμένα άκρως απόρρητα έγγραφα της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (ΝSA) αποκαλύπτουν ότι εκείνη την ημέρα το αεροσκάφος απογειώθηκε με διπλάσιο αριθμό επιβαινόντων αντί του συνήθους πληρώματος των 10-15 ατόμων, επειδή στην πτήση θα συμμετείχαν και εκπαιδευόμενοι.
Τα αεροπλάνα της VQ-1 πετούσαν στην συγκεκριμένη περιοχή περιπολίας επί δύο χρόνια χωρίς να σημειωθεί κάποιο περιστατικό, γι’ αυτό και η αποστολή θεωρείτο «χαμηλού ρίσκου». Τους πρώτους τρείς μήνες του 1969, αναγνωριστικά αεροσκάφη της Αεροπορίας και του Ναυτικού είχαν πραγματοποιήσει περισσότερες από 190 παρόμοιες αποστολές ανοικτά των ακτών της Β. Κορέας και όλες πραγματοποιήθηκαν απρόσκοπτα. Όχι όμως αυτή.
Έξι ώρες μετά την απογείωση από το Άτσουγκι, το αεροσκάφος «PR 21» εξέπεμψε στις 13:00 μμ (τοπική ώρα) μια τυπική αναφορά δραστηριότητας και 50΄ αργότερα χάθηκε από τα ραντάρ, 90 μίλια νοτιοανατολικά του βορειοκορεατικού λιμένα Chongjin. Καθόλη την διάρκεια της πτήσης του, το τετρακινητήριο αναγνωριστικό παρακολουθείτο από τους επίγειους σταθμούς ραντάρ της USAF στην Ιαπωνία και την Κορέα καθώς και ηλεκτρονικώς από το 6918th Security Sqn στην Χακάτα της Ιαπωνίας και το Απόσπασμα 1 (Det. 1) της 6922nd Security Wing στην αεροπορική βάση Οσάν που παρακολουθούσαν τα ραντάρ ιχνηλάτησης της βορειοκορεατικής αεράμυνας.
Δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουν λάθος. Στιγμές πριν εξαφανισθεί το EC-121M, δύο βορειοκορεατικά MiG πετούσαν προς το μέρος του. Ο σταθμός ακρόασης της USAF στο Οσάν που κατέγραφε την ανταλλαγή επικοινωνιών, τόσο φωνητικά όσο και σε Μορς, μεταξύ αεράμυνας και μαχητικών κατάλαβε πως τα MiG πήγαιναν για το άοπλο αναγνωριστικό. O δε σταθμός ακρόασης του Ναυτικού στην Κάμισέια «έπιασε» τα σοβιετικά ραντάρ να παρακολουθούν κι αυτά την πτήση του αμερικανικού αεροσκάφους.
Ο σταθμός του Οσάν προσπάθησε να προειδοποιήσει τον κυβερνήτη του Warning Star ότι ενδεχομένως δέχεται επίθεση στέλνοντας στις 13:44 μμ μέσω ασυρμάτου μήνυμα «Condition 3» όμως τα MiG ήταν πιο γρήγορα. Στις 13:47 μμ τα ίχνη των τζετ συνάντησαν αυτό του «Deep Sea 21» στην οθόνη του ραντάρ. Τα μαχητικά άνοιξαν πυρ την στιγμή που το EC-121M έστριβε παίρνοντας πορεία για την Νότια Κορέα. Κανείς δεν σώθηκε. Από τους επιβαίνοντες, μόνο δύο σοροί βρέθηκαν…
Μετά το σήμα CRITIC που εξέπεμψε ο σταθμός ακρόασης του Οσάν στις 05:44 πμ της 15ηςΑπριλίου 1969, ο πρόεδρος Νίξον διέταξε την άμεση παύση όλων των αναγνωριστικών αποστολών στην Θάλασσα της Ιαπωνίας. Ωστόσο τρείς ημέρες αργότερα ανακάλεσε την διαταγή, ζητώντας όλες οι περιφερειακές αποστολές ανοικτά της Βορείου Κορέας να εκτελούνται αλλά με συνοδεία μαχητικών.
Η κρίση λίγο έλειψε να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις καθώς πέραν της αποστολής αεροπλανοφόρων και των συνοδών τους πολεμικών στην Θάλασσα της Ιαπωνίας σε μια επίδειξη ισχύος, οι σύμβουλοι του προέδρου εξέταζαν, μεταξύ άλλων πιθανών επιλογών, την ανάληψη στρατιωτικής δράσης έως και την χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Η Βόρειος Κορέα ισχυρίσθηκε ότι το αμερικανικό αεροπλάνο πετούσε εντός των 12 μιλίων, κάτι που η κυβέρνηση Νίξον διέψευσε επικαλούμενη στοιχεία που συνέλεξε η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας.
Σύμφωνα με μια πηγή, η ανάλυση υποκλαπέντων επικοινωνιών μεταξύ του βορειοκορεατικού GCI και των μαχητικών από τον αμερικανικό σταθμό ακρόασης στο Οσάν έδειξε ότι η κατάρριψη έγινε μάλλον λόγω λάθους του επίγειου ελεγκτή. Άλλες αναχαιτισθείσες επικοινωνίες αποκαλύπτουν ότι οι Σοβιετικοί θορυβήθηκαν τόσο πολύ από την βορειοκορεατική ενέργεια, ώστε έστειλαν πολεμικά στην περιοχή όπου χάθηκε το EC-121M για να βοηθήσουν τα αμερικανικά πλοία στην έρευνα για τυχόν επιζώντες.
Η αποκάλυψη από τον πρόεδρο Νίξον ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τόσο τις βορειοκορεατικές όσο και τις σοβιετικές επικοινωνίες του δικτύου αεράμυνας ώθησε τις δύο χώρες να αλλάξουν αμέσως όλες τις ραδιοσυχνότητες, τις επιχειρησιακές διαδικασίες και τους κρυπτογραφικούς κώδικες που χρησιμοποιούσαν ως τότε. Χρειάσθηκαν μήνες στους ειδικούς κρυπτογράφους της NSA να φθάσουν και πάλι στο σημείο όπου βρίσκονταν πριν την συνέντευξη Τύπου του προέδρου…
Αλέξανδρος Θεολόγουhttps://www.ptisidiastima.com/%CE%BCig-ec121/

Άγιος Βασίλης – Η δημιουργία του μύθου

Ο μύθος
Santa_Clause.VipKHAN.CoM-
Η ιστορία του καλοσυνάτου παππούλη με τα άσπρα μαλλιά και γένια, την κόκκινη φορεσιά, που γυρνάει όλο τον κόσμο τη νύχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων με ένα ιπτάμενο έλκηθρο και αφήνει δώρα σε όλα τα παιδιά  είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας.
Ο Άγιος Βασίλης έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εορτή των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο τα παιδιά σε όλο τον κόσμο του γράφουν γράμματα για το δώρο που θα ήθελαν να του ζητήσουν και ανυπομονούν για τον ερχομό του.
Σύμφωνα με τον μύθο, ο Άγιος Βασίλης ζει στον Βόρειο Πόλο και έχει ένα εργαστήριο παιχνιδιών όπου πολλά μικροσκοπικά χαρούμενα ξωτικά τον βοηθάνε να φτιάξει τα παιχνίδια που θα μοιράσει στα παιδιά. Αυτή η διαδικασία κρατάει έναν ολόκληρο χρόνο. Την Παραμονή των Χριστουγέννων όλα τα παιχνίδια πρέπει να είναι έτοιμα, έτσι ώστε ο Άγιος να ξεκινήσει με το φορτωμένο με δώρα έλκηθρό του (το οποίο το σέρνουν τάρανδοι), το μεγάλο ταξίδι του στο νυχτερινό ουρανό. Προσγειώνεται στην στέγη κάθε σπιτιού και μπαίνει μέσα από την καμινάδα για να αφήσει τα δώρα των παιδιών κάτω από το δέντρο ή μέσα στις κάλτσες που έχουν κρεμάσει στο τζάκι, αφού βέβαια ξαποστάσει για μια στιγμή για να γευτεί τα μπισκότα και το γάλα που του έχουν αφήσει τα παιδιά. Ακόμα λέγεται πως έχει μια μεγάλη λίστα με όσα παιδιά ήταν καλά τον χρόνο που πέρασε αλλά και με αυτά που δεν ήταν, στα τελευταία μάλιστα αντί για δώρα αφήνει κάρβουνο. O μύθος αυτός του Άγιου Βασίλη είναι γνωστός ακόμη και σε μη χριστιανικές χώρες. Είναι ο ίδιος Σάντα Κλάους» (Άγιος Νικόλαος) των Άγγλων, ο «Περ Νοέλ» των Γάλλων, ο «Σίντερ-Κλάας» των Ολλανδών, ο «Βάιναχτσμαν» των Γερμανών, ο «Λαμ-Κουνγκ-Κουνγκ» (= «ο Καλός γερο-πατέρας») των Κινέζων, ο«Χοτέισο» των Ιαπώνων και «Babbo Natale» των Ιταλών.
Η έμπνευση του μύθου      
800px-1881_0101_tnast_santa_200
«Merry Old Santa Claus», εφημερίδα «Harper’s Weekly», 1 Ιανουαρίου 1881
                                                                                           
Η σημερινή μορφή του Άγιου Βασίλη προέρχεται από ένα ποίημα «A Visit from St. Nicholas» (Μια επίσκεψη από τον Άγιο Νικόλαο), το οποίο δημοσιεύτηκε το 1823. Στο ποίημα αυτό η εικονογράφηση έγινε από το περιοδικό «Harper’s Weekly» το 1863. Στην διάδοση αυτής της κλασσικής πια εικόνας του Αγίου Βασίλη βοήθησε επίσης το παιδικό βιβλίο «The Life and Adventures of Santa Claus» που εκδόθηκε το 1902. Μια γνωστή εταιρία αναψυκτικών της εποχής η “White Rock Beverages “χρησιμοποίησε αυτή την εικόνα του Άγιου Βασίλη το 1915 για να πουλήσει μεταλλικό νερό και το 1923 για να πουλήσει τζίντζερ-έιλ.



sz-700x-haddon-sundblom-coke-santa
Το  1931 η γνωστή σε όλους μας αμερικανική εταιρία αναψυκτικών Coca Cola, παρουσίασε τον Άγιο Βασίλη να έχει ως πρωτοχρονιάτικα δώρα τα ίδια τα προϊόντα της εταιρίας. Η παρουσίαση αυτή έγινε φυσικά με τον Άγιο Βασίλη ντυμένο στα χρώματα της εταιρίας. Η διαφήμιση αυτή είχε τόσο μεγάλη ανταπόκριση στο αγοραστικό κοινό, που αύξησε κατακόρυφα την δημοτικότητά της και έγινε το σήμα κατατεθέν της για την περίοδο των Χριστουγέννων. Η μακροχρόνια χρήση του Άγιου Βασίλη στις διαφημίσεις της Coca Cola παγίωσε την εξωτερική εμφάνισή του και ειδικά τα κόκκινα ρούχα.
Τα πρόσωπα πίσω από τον μύθο
Μ.Βασίλειος
Για τους Έλληνες χριστιανούς ορθοδόξους ο Άγιος Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος γεννήθηκε στην Καππαδοκία και αφιέρωσε όλη την ζωή του στο να βοηθάει τους συνανθρώπους του. Για την παγκόσμια ιστορία είναι επίσης ο εμπνευστής και ο δημιουργός της οργανωμένης φιλανθρωπίας. Ήταν ψηλόλιγνος με μαύρα μαλλιά και γένια. Ο Μέγας Βασίλειος πέθανε στις 31 Δεκεμβρίου του 378 και ήταν μόλις 49 ετών. Η ημερομηνία της κηδείας του, 1η Ιανουαρίου του 379, συνέπεσε με την αρχή του νέου έτους και καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης και γιορτής του Αγίου από τους χριστιανιούς. Για αυτόν τον λόγο τα κάλαντα που λέμε εκείνη την ημέρα είναι παινέματα προς τον Άγιο και υπενθύμιση προς τον σπιτονοικοκύρη να μιμηθεί την γενναιοδωρία του.

1123
Για την Δύση όμως ήταν ο  Άγιος Νικολάος, ο οποίος ήταν γνωστός για την γενναιοδωρία του και απεικονίζεται ως ασπρομάλλης γέροντας, που έφερνε δώρα στα παιδιά και όχι ο Άγιος Βασίλειος. Στην εικόνα αυτή οι βόρειοι λαοί πρόσθεσαν τα δικά τους στοιχεία (τάρανδοι, έλκηθρο, άστρο του Βορρά, μεγάλες κάλτσες κλπ ), τα οποία τον συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Η εικόνα αυτή του Αγίου Νικολάου πέρασε στα ελληνικά δεδομένα την χρονική περίοδο 1950-1960, κυρίως στον αστικό πληθυσμό μέσω των ευχητήριων χριστουγεννιάτικων καρτών που λάμβαναν από μετανάστες συγγενείς τους και είχαν πάνω τον δυτικό Άγιο Βασίλη. Η εικόνα αυτή όμως προσαρμόστηκε στα ελληνικά δεδομένα και έθιμα και για αυτό για την Ελλάδα ο Άγιος που φέρνει δώρα στα παιδιά είναι ο Άγιος Βασίλειος. Ο Άγιος Βασίλειος ήταν πάντα για την Ελλάδα ο Άγιος στον οποίο οι χριστιανοί προσεύχονταν είτε για να έχουν καλή σοδειά στην χρονιά που έρχεται, αν ανήκαν στον αγροτικό πληθυσμό, είτε καλά ταξίδια, αν ήταν ναυτικοί. Επιπλέον ο Άγιος Βασίλειος ήταν και ο Άγιος χάρη στον οποίο υπάρχει το έθιμο της βασιλόπιτας με το κρυμμένο φλουρί, όπου τα παλιά χρόνια ήταν και το μόνο δώρο που κάποιος περίμενε να πάρει στις γιορτές. Ήταν λοιπόν φυσικό για τους Έλληνες ο Άγιος που φέρνει δώρα να είναι ο Άγιος Βασίλειος και όχι ο Άγιος Νικόλαος και για αυτό ενώ σε όλο τον κόσμο τα παιδιά παίρνουν δώρα την ημέρα των Χριστουγέννων, σε άλλες χώρες παίρνουν δώρα στις 6 Δεκεμβρίου – την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, στην Ελλάδα τα παιδιά παίρνουν δώρα την Πρωτοχρονιά.



Ο Άγιος Βασίλης στο Ροβανιέμι 
santa_claus
 O Άγιος Βασίλης υπάρχει ! Μάλιστα κατοικεί στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας. Το επίσημο χωριό του Άγιου Βασίλη είναι το Κορβατουντούρι και βρίσκεται μόλις οκτώ χιλιόμετρα βόρεια του Ροβανιέμι της Λαπωνίας, στον Αρκτικό Κύκλο. Κορβατουντούρι σημαίνει «το ύψωμα του αυτιού». Επειδή λοιπόν, η περιοχή θύμιζε το σχήμα του αυτιού, θεωρήθηκε ότι ο Άγιος Βασίλης ζούσε εκεί και «άκουγε» τις επιθυμίες των παιδιών. Ωστόσο, το Ροβανιέμι θεωρείται η πατρίδα του Αϊ-Βασίλη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Καθώς οι θρύλοι γύρω από το πρόσωπο του Άγιου Βασίλη πλήθαιναν, όλοι ήθελαν να μάθουν πού μένει. Όμως επειδή οι γκρι τάρανδοι ήταν δύσκολο να υπάρξουν στον Βόρειο Πόλο, οι εφημερίδες το 1927 αποκάλυψαν ότι ο Αϊ-Βασίλης μένει στη φινλανδική Λαπωνία. Ο γκρι τάρανδος είναι άλλωστε, το εθνικό ζώο της Λαπωνίας. Το μυστικό αποκαλύφθηκε σε εκπομπή του φινλανδικού ραδιοφώνου το 1927 : ο Άγιος Βασίλης μένει στο Κορβατουντούρι! Από τότε το συγκεκριμένο χωριό καθιερώθηκε ως το χωριό του Άγιου Βασίλη και άρχισε να αξιοποιείται τουριστικά από το 1980, με την φιλανδική κυβέρνηση να βοηθάει σε αυτό επειδή οι υπόλοιπες τουριστικές περιοχές της Φιλανδίας δεν απέφεραν πολλά έσοδα. Με την δημιουργία του σπιτιού του Άγιου Βασίλη, η Λαπωνία απέκτησε μεγάλη τουριστική και οικονομική αξία.
Παρ’ όλο που ο Άγιος Βασίλης αποτελεί έναν όμορφο μύθο που γεννήθηκε από ένα ποίημα και διαδόθηκε από μια γνωστή εταιρία αναψυκτικών υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει στην ζεστή καρδιά των μικρών παιδιών που τον περιμένουν με ανυπομονησία κάθε χρόνο, στην λογοτεχνική φαντασία, αλλά και στα δικά μας παιδικά όνειρα .
http://www.thedailyowl.gr/santa-claus-myth/

Santa-Claus-Pics-0316

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Η 25η και η 26η Δεκεμβρίου είναι ημέρες υποχρεωτικής αργίας

Η 25η και η 26η Δεκεμβρίου είναι ημέρες υποχρεωτικής αργίας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου όπως ενημερώνει η ΓΣΕΕ τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για τον τρόπο αμοιβής των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ).

Ειδικότερα όσων αφορά τις ημέρες αργίας αναφέρει:

Η 1η Ιανουαρίου και η 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνεια) δεν ανήκουν στις υποχρεωτικές αργίες από το νόμο, ωστόσο χορηγούνται είτε βάσει ειδικών ρυθμίσεων σε ΣΣΕ, Κανονισμούς εργασίας κλπ, είτε κατ'έθιμο, είτε οικειοθελώς από τον εργοδότη.
Σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των εργαζομένων και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν κατά τις Κυριακές και τις γιορτές.
Επίσης δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με την ημέρα υποχρεωτικής αργίας.

Όσον αφορά την αμοιβή ημερών υποχρεωτικής αργίας:

Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν
Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.
Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν oι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται
1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:
α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις ποβ) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές απ’ το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

Σχετικά με το χρόνο καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων:

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά.
Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.
Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Τέλος, επισημαίνεται ότι με τη νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/ergasia/story/846818/o-tropos-amoivis-ton-xristoygennon-kai-tis-protoxronias-symfona-me-ti-gsee#ixzz52CLlSDLF


Read more: http://www.newsbomb.gr/oikonomia/ergasia/story/846818/o-tropos-amoivis-ton-xristoygennon-kai-tis-protoxronias-symfona-me-ti-gsee#ixzz52CLeDNSx

Δωρο Χριστουγέννων



Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα
 με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων.
Tο Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί το μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Ασφαλώς, ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία.
Σημειώνεται πως τα δώρα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων

Για τον υπολογισμό του ποσού των δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. 
Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Με την online εφαρμογή του έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να υπολογίσουν μόνοι τους το δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο:http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.
http://www.cnn.gr/news/ellada/story/107237/doro-xristoygennon-2017-pote-katavalletai-kai-pos-tha-to-ypologisete