Disclaimer: Δεν γράφω αυτό τον οδηγό για να σας σπρώξω στην αγκαλιά του Κινέζου, ούτε μπορώ να σας εγγυηθώ ότι όλα θα πάνε τέλεια στις αγορές σας. Τον γράφω για να σας βοηθήσω να προστατέψετε τον εαυτό σας μόνοι σας στον μέγιστο δυνατό βαθμό από κακόβουλους πωλητές, είτε είναι Έλληνες είτε είναι ξένοι μέσα από τις δικές μου εμπειρίες και από εμπειρίες τρίτων.
Αποφασίσατε να αγοράσετε κινητό, tablet, ηλεκτροκίνητο σκουτεράκι, σέξι εσώρουχα ή ακόμη και μια βίδα μέσω ίντερνετ. Και πολύ καλά κάνατε γιατί πιθανότατα (αλλά όχι πάντα) θα το πάρετε πολύ φτηνότερα απ’ ότι σε κάποιο φυσικό κατάστημα.
Εδώ είστε για να μάθετε όλα τα σωστά βήματα, είτε είστε αρχάριοι είτε έχετε πατήσει αρκετές φορές το κουμπάκι Buy It Now, ώστε να μην την (ξανά)πατήσετε και κλαίτε τα λεφτά σας για διάφορους λόγους (από απατεώνες μέχρι εκτελωνισμούς που δεν υπολογίζατε).
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Θεωρώ δεδομένο ότι το μηχάνημα απ’ το οποίο μπήκατε στο ίντερνετ για να κάνετε αγορά (κινητό, υπολογιστής, tablet) είναι ασφαλές και έχει τουλάχιστον κάποιο antivirus. Ποιος τρελός θα έβαζε την πιστωτική του κάρτα σε κάποιο μηχάνημα χωρίς ασφάλεια, ε; ΠΟΛΛΟΙ. Δεν είναι αστείο, φροντίστε να έχετε κάνει κάποιο καθαρισμό στο μηχάνημα σας με κάποιο antivirus, anti-spyware, κάτι τέλος πάντων πριν πληκτρολογήσετε τον αριθμό της πιστωτικής/χρεωστικής σας κάρτας. Τουλάχιστον κατεβάστε το plugin για τον Google Chrome ή τον Firefox ή τον Opera με την ονομασία HTTPS Everywhere. Άκρως απαραίτητο για να είστε σίγουροι ότι μπαίνετε σε μια σελίδα με κρυπτογράφηση.
ΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ GOOGLE
Πριν μπω σε λεπτομέρειες, θα πω ότι ο μεγαλύτερος σύμμαχος για μια πραγματικά καλή αγορά είναι η υπομονή. Ψάξτε όσο καλύτερα γίνεται. Μην βιάζεστε και μην περιορίζεστε στα σύνορα της Ελλάδας. Μην φοβάστε τόσο το εξωτερικό και τους Κινέζους. Εννοείται ότι υπάρχουν απατεώνες αλλά δεν είναι τόσοι πολλοί και εδώ θα μάθετε πως να τους αποφεύγετε.
ολλές φορές μπορεί να νομίζετε ότι θα αγοράσετε κάτι από την Ελλάδα σε καλή τιμή επειδή είναι σε προσφορά “για μόνο 2 ώρες” αλλά να έχει καλύτερη προσφορά κάποιο κατάστημα του εξωτερικού και με δωρεάν μεταφορικά και να σας βγει πολύ φτηνότερα ή να πάρετε 2 προϊόντα στην ίδια τιμή. Μην αγνοείτε όμως και την τοπική αγορά γιατί μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως ή η διαφορά να είναι τόση που να μην αξίζει την αναμονή από το εξωτερικό ή από κάποια άλλη πόλη. Με λίγα λόγια, ψάξτε, ψάξτε, ψάξτε.
PAYPAL
Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε για ασφαλείς online αγορές είναι ένας λογαριασμός στο PayPal. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να μην βλέπει ο κάθε πωλητής τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας αλλά και για να πάρετε τα λεφτά σας πίσω σε περίπτωση απάτης. Μπείτε στο paypal.com, ανοίξτε έναν λογαριασμό κι αφού κάνετε επιβεβαίωση μέσω του email που θα σας έρθει (κάτι που θα κάνετε σχεδόν για όλους τους λογαριασμούς που ανοίγετε σε κάθε site), τότε προσθέστε την πιστωτική/χρεωστική σας κάρτα στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι σας στο PayPal. Θα σας ζητήσει να επιβεβαιώσετε την κάρτα με μια μικρή χρέωση (1 ευρώ) το οποίο θα σας επιστραφεί άμεσα.
Στην χρέωση αυτή θα φανεί ένας τετραψήφιος αριθμός (που βλέπετε είτε μέσω e-banking ή καλώντας την τράπεζα σας και ζητώντας τον τετραψήφιο αριθμό αναφέροντας την χρέωση του PayPal) τον οποίο θα πληκτρολογήσετε στο PayPal και κάπου εκεί τελειώνετε με την “βαβούρα” του PayPal για πάντα, ή τουλάχιστον μέχρι να προσθέσετε άλλη κάρτα και να κάνετε την ίδια διαδικασία. Κάθε φορά που θα πληρώνετε κάποιον μέσω PayPal, αυτός θα βλέπει μόνο το email σας και όχι την κάρτα σας.
Να θυμάστε ότι πάντα πρέπει να κάνετε αγορές από το εξωτερικό μέσω PayPal. Ποτέ μέσω τραπέζης ή Western Union. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να χάσετε τα χρήματα σας και συνήθως οι πωλητές που ζητάνε τέτοιου είδους πληρωμές στοχεύουν σε αρκετά χρήματα. Το PayPal σας καλύπτει σε περίπτωση απάτης με επιστροφή χρημάτων. Οι υπόλοιποι τρόποι συνήθως όχι.
Σε περίπτωση προβλήματος, κοιτάξτε πρώτα να λύσετε το πρόβλημα με το κατάστημα ή τον πωλητή στο Ebay και αν δείτε ότι δεν βγάζετε άκρη ενώ έχετε δίκιο (εννοείται με όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία), τότε επικοινωνήστε με το PayPal (αν η αγορά είναι στο Ebay πρώτα με το Ebay, συνήθως σας δικαιώνει). Το PayPal σας καλύπτει για 180 μέρες από την ημερομηνία αγοράς. Αν βέβαια φτάσετε στο σημείο να ζητήσετε τα χρήματα από το PayPal σημαίνει ότι ο πωλητής δεν είναι και ο πιο αξιόπιστος, οπότε μην κλείσετε την υπόθεση μέχρι να πάρετε τα χρήματα σας πίσω. Αν την κλείσετε χωρίς να τα έχετε πάρει, απλά με μια υπόσχεση δηλαδή, υπάρχει κίνδυνος να μην τα πάρετε ποτέ.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Σε αγορές από Ελληνικά καταστήματα να προτιμήσετε την αντικαταβολή. Κοστίζει ελάχιστα παραπάνω αλλά θα σας σώσει από φωνές στα τηλέφωνα και κεφαλαία γράμματα στα email. Αρκετές φορές τα καταστήματα δεν έχουν απόθεμα και κρατάνε “όμηρο” τα χρήματα σας μέχρι να φέρουν ξανά το προϊόν. Σε κανέναν δεν περισσεύουν χρήματα για να τα κρατάει άλλος στην τσέπη του. Πήρατε κάτι, το θέλετε στον χρόνο που σας το έχουν υποσχεθεί, όχι 4 μήνες μετά.
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Ή πως να χάσετε σίγουρα τα χρήματα σας. Αν είδατε κάτι σε εξευτελιστική (εξωπραγματική) τιμή σε πληρωμένη διαφήμιση στο Facebook, 99% (αφήνω ένα 1% έτσι, γιατί μ’ αρέσει να ζω επικίνδυνα) είναι μια τεράστια απάτη και ή δεν θα πάρετε ποτέ αυτό που αγοράσατε ή θα πάρετε κάτι που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτό που αγοράσατε και θα καταλήξει άμεσα στα σκουπίδια ή στην ανακύκλωση.
Απ’ όπου κι αν αγοράσετε, οτιδήποτε κι αν είναι, όταν παραλάβετε το δέμα, “τραβήξτε” ένα μικρό βίντεο με το κινητό σας την ώρα που το ανοίγετε και βγάζετε το αντικείμενο που αγοράσατε. Φροντίστε να φαίνεται ο αποστολέας, ο παραλήπτης και ο αριθμός αποστολής (tracking number) στο δέμα πριν το ανοίξετε. Μπορεί να σας φαίνεται αστείο αλλά σε περίπτωση απάτης ή λάθους, είναι μέγιστο αποδεικτικό στοιχείο και εμένα προσωπικά μου έχει γλιτώσει χρήματα που πήρα πίσω. Επίσης αν πρόκειται για κινητό ή tablet συνεχίζετε να “τραβάτε” βίντεο μέχρι να ανοίξει η συσκευή και να βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί απροβλημάτιστα. Να θυμάστε ότι συνήθως στις συσκευές που ανοίγουν και βγαίνει η μπαταρία, υπάρχει ένα μικρό αυτοκόλλητο που εμποδίζει την μπαταρία απ’ το να δώσει ρεύμα στο κινητό. Βγάλτε αυτό το αυτοκόλλητο πριν θεωρήσετε ότι το κινητό δεν λειτουργεί γιατί θα βλέπετε το βίντεο μετά και θα γελάτε. Όχι εγώ, ένας φίλος…
Το επόμενο βήμα λοιπόν είναι να αποφασίσετε τι θέλετε. Αν δεν γνωρίζετε από κινητά ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, ψάξτε, ρωτήστε. Αν έχετε κάποιο λογαριασμό σε social media γράψτε ένα στάτους και κάποιος θα σας βοηθήσει. Δεν είναι κακό να μην γνωρίζουμε, κακό είναι να μην ρωτάμε.
Αν πάλι δεν έχετε ούτε έναν φίλο που να γνωρίζει ή δεν τον εμπιστεύεστε απόλυτα, το Google είναι ο φίλος σας που γνωρίζει. Σχεδόν τα πάντα. Θα βρείτε από φόρουμ Ελληνικό της Xiaomi μέχρι unboxing (ΕΠΙΚΟ γέλιο με τον Unboxing Specialist αλλά και τους Unboxholics και μικρές κριτικές από άπειρα αντικείμενα), κριτικές, προτάσεις μέχρι να καταλήξετε να βλέπετε βίντεο κλιπ από την δεκαετία του 1980 στο YouTube και να ξεχάσετε τι θέλατε να αγοράσετε.
Αφού κλείσετε το YouTube και θυμηθείτε τι θέλατε, πρέπει να δείτε από που σας συμφέρει να κάνετε την αγορά. Αν η διαφορά από Κίνα δεν είναι μεγάλη, πιθανότατα θα επιλέξετε ένα μαγαζί στην Ελλάδα λόγω εγγύησης. Για τις καλύτερες τιμές θα ψάξετε για μαγαζιά μέσω Skroutz.gr ή Bestprice.gr. Μην ξεχάσετε όμως και μαγαζιά που δεν είναι στο Skroutz.gr ή στο Bestprice.gr όπως είναι το e-shop.gr που βγάζει εξαιρετικές προσφορές κάθε Κυριακή (τα γνωστά σε όλους Crazy Sundays, το μυστικό εδώ είναι ότι τις βγάζει αργά το βράδυ του Σαββάτου οπότε μπορεί να προλάβετε κάποια προσφορά πριν εξαντληθεί την Κυριακή).
ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΚΑΙ SERVICE ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πριν προχωρήσω θέλω να κάνω μια μικρή αναφορά στις εγγυήσεις και στα δικαιώματα σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πόσα χρόνια εγγύησης σας δίνει το κάθε κατάστημα πριν αγοράσετε οτιδήποτε. Θα πρέπει να το γράφουν στην σελίδα που πωλείται το αντικείμενο που επιλέξατε. Μην πάρετε προφορική υπόσχεση μέσω τηλεφώνου, δεν αξίζει τίποτα. Είναι ο ένας λόγος για να επιλέξετε κατάστημα (αν οι τιμές είναι παρόμοιες φυσικά). Αν η συσκευή σας έρθει “νεκρή” (DOA, Dead On Arrival) η επιχείρηση οφείλει να σας την αντικαταστήσει άμεσα. Αν χαλάσει μέσα στον χρόνο εγγύησης και όχι από δική σας υπαιτιότητα (πέσιμο συσκευής, βρέξιμο συσκευής κτλ) τότε οφείλει να σας την επισκευάσει και αν δεν επισκευάζεται να σας την αντικαταστήσει ή να σας επιστρέψει το ποσό που αναγράφεται στην απόδειξη. Αν περάσουν πάνω από 14 μέρες που η συσκευή σας βρίσκεται στο Service τότε έχετε δικαίωμα να ζητήσετε μια παρόμοια συσκευή για να κάνετε την δουλειά σας.
Στην θεωρία όλες οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες από την Ε.Ε. να δίνουν 2 χρόνια εγγύησης στις ηλεκτρονικές συσκευές αλλά στην πράξη δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις βέβαια δίνουν 2 ή και παραπάνω χρόνια αλλά πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις που θέλετε να αποφύγετε.
Πολύ πρόσφατα μου διηγήθηκε φίλος ιστορία για επιστροφή επώνυμου Κινέζικου κινητού σε μαγαζί που ανακάλυψε μέσω Skroutz.gr και το προτίμησε λόγω εγγύησης και επειδή το κατάστημα ήταν Ελληνικό και θα έπαιρνε την συσκευή πολύ γρήγορα σε σχέση με Κίνα. Έστειλε πίσω το κινητό γιατί εμφάνισε πρόβλημα και του επεστράφη το κινητό από το service χωρίς να έχει επιδιορθωθεί το πρόβλημα. Με λίγα λόγια η εγγύηση δεν είχε καμία ουσιαστική αξία. Η ιστορία συνεχίζεται οπότε επιφυλάσσομαι για την κατάληξη της.
Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί πρόκειται για μικρά καταστήματα που έκαναν μαζική αγορά συσκευών από Κίνα, με τιμολόγιο και νόμιμα, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προσφέρουν το κατάλληλο service. Έτσι πολλές φορές ή δεν θα κάνουν τίποτα, ή θα το στείλουν πίσω στην Κίνα για service, μια διαδικασία που μπορεί να πάρει και δίμηνο για να έρθει το κινητό πίσω στα χέρια σας. Σε αυτή την περίπτωση είναι προφανώς καλύτερα να κάνετε την αγορά μόνοι σας από τους Κινέζους (το πως, με τρόπο που σας καλύπτει, το λέμε παρακάτω).
ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Δεν λέω ότι είναι απατεώνες όλα τα καταστήματα. Είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο σε μεγάλο και επώνυμο κατάστημα. Λέω ότι πρέπει να ψάξετε και να διαβάσετε ΠΟΛΛΕΣ κριτικές καταστημάτων για να πειστείτε ότι το κατάστημα αξίζει τα παραπάνω χρήματα που θα δώσετε αντί της Κίνας. Λέω πολλές γιατί σε κάποις περιπτώσεις, στην αρχή βλέπετε μόνο τις καλές κριτικές, οι κακές είναι κάποιες φορές θαμμένες κάπου στις τελευταίες σελίδες (πολλά site δεν έχουν τις κριτικές με χρονολογική σειρά αλλά με σειρά βαθμολόγησης).
Οι κριτικές των καταστημάτων είναι άλλο ένα κεφάλαιο που θα πρέπει να δώσετε σημασία. Το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει στην αντίληψη μου δύο περιπτώσεις καταστημάτων που απείλησαν πελάτες για χαμηλή βαθμολογία και κακή κριτική ύστερα από κακή εξυπηρέτηση. Το ένα κατάστημα μάλιστα έστειλε και εξώδικο. Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι ο μέσος καταναλωτής μπορεί να ξεχωρίσει την κακόβουλη από την κακή κριτική.
Επίσης όταν βλέπετε κατάστημα με ΜΟΝΟ καλές κριτικές καλό είναι να το ψάξετε λίγο παραπάνω στο Google, γιατί μπορεί να παίζει το ενδεχόμενο των περιπτώσεων που μόλις ανέφερα, με απειλές και εξώδικα. Μπορείς να “εξαφανίσεις” μια κακή κριτική στο Facebook αλλά όταν παίρνουν “φωτιά” τα φόρουμ από απογοητευμένους πελάτες, δεν σώζει τίποτα την επιχείρηση σου. Και αυτές οι τακτικές μπορεί να αποδίδουν βραχυπρόθεσμα, αλλά σε βάθος χρόνου θα κλείσει ο κάθε πικραμένος που νομίζει ότι με φωνές και απειλές κρατιούνται οι επιχειρήσεις ζωντανές.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά. Οι επιχειρηματίες που είχαν την διορατικότητα και εκμεταλλεύτηκαν το ίντερνετ όπως έπρεπε. Με καλή εξυπηρέτηση κατά την διάρκεια της πώλησης αλλά πάνω απ’ όλα, καλό after-sales service. Γιατί είναι εύκολο να κάνεις την πώληση αλλά το πιο σημαντικό είναι να σταθείς στο πελάτη όταν το προϊόν θα εμφανίσει πρόβλημα. Εκεί θα τον κερδίσεις και θα τον κάνεις πιστό και ευχαριστημένο πελάτη που θα μιλήσει και σ’ άλλους για σένα. Και υπάρχουν τέτοιες επιχειρήσεις και είναι αρκετές. Αλλά πρέπει να ψάξετε. Οι επιχειρηματίες καλό είναι να γνωρίζουν πως ο δυσαρεστημένος πελάτης θα μιλήσει σε άλλους δέκα για την κακή εμπειρία του ενώ ο ευχαριστημένος σε άλλους τρεις. Αυτό είναι κάτι που διδάσκεται σε όλες τις σχολές Μάρκετινγκ.
ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΗ
Όπως και να ‘χει όταν αγοράζουμε κάτι από Ελλάδα, κρατάμε την απόδειξη ή το τιμολόγιο αγοράς σαν φυλαχτό. Αν είναι τιμολόγιο μια φωτοτυπία και σε ξεχωριστό φάκελο για να μην χαθεί στον σωρό των εκατοντάδων τιμολογίων μιας επιχείρησης. Αν χαθεί οι περισσότερες εταιρείες θα σας αρνηθούν το service. Επίσης καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) που έχουν βοηθήσει σε άπειρες περιπτώσεις απάτης εις βάρος των καταναλωτών.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
Πριν πάμε στους Κινέζους, θα μιλήσουμε για τα Ευρωπαϊκά καταστήματα. Αρχικά, δεν μπαίνουμε στο Amazon.comγιατί απευθύνεται στην αγορά της Αμερικής και δεν θέλετε να μπλέξετε με τελωνείο και δέμα από Αμερική ούτε για αστείο. Μόνο αν σας το έχει στείλει κάποιος γνωστός/φίλος/συγγενής και ως μεταχειρισμένο. Που κι εκεί πάλι εξαρτάται από τον εκτελωνιστή αν θα το κρίνει έτσι.
AMAZON
Υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά καταστήματα της Amazon που έχουν πολύ καλές προσφορές και κανένα μπλέξιμο με τελωνείο. Amazon.co.uk, Amazon.fr, Amazon.it και Amazon.de. Ρίχνετε μια ματιά σε όλα γιατί μπορεί ένα αντικείμενο να μην το στέλνουν στην Ελλάδα από το Γερμανικό Amazon και να το στέλνουν από το Γαλλικό. Στο Amazon καλό είναι να αγοράζουμε όταν πωλητής είναι το ίδιο το Amazon ή η ίδια η εταιρεία που παράγει το προϊόν που θέλουμε και όχι κάποιος τρίτος γιατί κι εκεί υπάρχουν απατεώνες. Σας προστατεύει βέβαια το Amazon στο 100% της αξίας της αγοράς που κάνατε και σας επιστρέφει τα χρήματα σας, αλλά γιατί να χάνετε χρόνο; Η υποστήριξη του Amazon είναι γενικά εκπληκτική και πολλές φορές οι προσφορές τους είναι πολύ καλύτερες από των Ελληνικών καταστημάτων.
“ΕΥΡΩΠΑΪΚO” EBAY
Επίσης υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά καταστήματα ή Ευρωπαίοι πωλητές στο Ebay. Εδώ θέλει προσοχή γιατί πολλοί Κινέζοι πωλητές δηλώνουν ότι το αντικείμενο θα σταλεί από Γαλλία ή Αγγλία και ξαφνικά βλέπετε το αντικείμενο να σας έρχεται από Κίνα. Αν βλέπετε την περιγραφή σε τρισάθλια αγγλικά, τότε το πιθανότερο είναι το δέμα σας να φύγει από την Κίνα.
Δεν αγοράζουμε ΠΟΤΕ κινητό ή tablet από το Ebay. ΠΟΤΕ. Δεν γνωρίζετε τι παίρνετε, δεν γνωρίζετε τον πωλητή, πολλές φορές λένε ότι είναι στην Ευρώπη και το κινητό έρχεται από Κίνα και πληρώνετε για εκτελωνισμό. Άλλες φορές σας πουλάνε κινητό που έχει υποστεί επιδιόρθωση, που πολλές φορές δεν έχει γίνει με αυθεντικά ανταλλακτικά και το κινητό μπορεί να έχει χάσει και την αδιαβροχοποίηση του (αν έχει το μοντέλο που επιλέξατε) και πολλές άλλες καλές ιστορίες.
Επίσης δεν αγοράζουμε προϊόντα της Xiaomi (power banks κτλ) από το Ebay. Μπορεί να είναι φτηνά και να μην υπάρχει φόβος εκτελωνισμού αλλά επειδή η Xiaomi είναι μια πολύ δημοφιλής εταιρεία στην Κίνα, κυκλοφορούν πολλές μαϊμούδες εδώ και χρόνια. Προτιμήστε να αγοράσετε από κάποιο κατάστημα που πουλάει αυθεντικά προϊόντα Xiaomi όπως το Gearbest ή το Banggood.
Έχω ακούσει για περίπτωση που κάποιος έχασε τα χρήματα του, αλλά ρίσκαρε μέσω τραπέζης, που όπως σας έχω πει παραπάνω, δεν το κάνουμε ποτέ.
ΤΟ EBAY ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ
Προσωπικά το Ebay το χρησιμοποιώ για φτηνές αγορές. Ό,τι και να γίνει δεν φοβάμαι για τα χρήματα μου, το Ebay και το PayPal με καλύπτουν.
Δεν λέω ότι δεν έχω αγοράσει ακριβά προϊόντα από το Ebay, απλά σε ένα ποσοστό 90% θα προτιμήσω ένα online κατάστημα για ένα ακριβό προϊόν.
Αν πρόκειται για ακριβό προϊόν, εννοείται ότι θα προτιμήσουμε κάποιον Ευρωπαίο πωλητή για να αποφύγουμε μπελάδες με το τελωνείο.
Το πιο σημαντικό πράγμα στο Ebay είναι το ποσοστό καλών αγορών του πωλητή. Αυτό το βλέπετε κάτω από το όνομα χρήστη του κάθε πωλητή. Αν δεν είναι τουλάχιστον 99%, εγώ δεν τον προτιμώ. Προτιμώ να δώσω κάτι παραπάνω και να πάρω απ’ αυτόν που έχει 99%+ και να είμαι σίγουρος. Επίσης το ποσοστό είναι καλό να το βλέπουμε σε συνάρτηση με τον αριθμό κριτικών που έχει δεχτεί, είναι σε μια παρένθεση δίπλα στο όνομα χρήστη του πωλητή. Αν είναι διψήφιος και κάτω, μην τον εμπιστεύεστε με ευκολία. Να πατήσετε πάνω στον αριθμό των κριτικών και να διαβάσετε και τις κακές κριτικές για να βγάλετε ένα πιο ασφαλές συμπέρασμα. Γενικά να προτιμάτε μεγάλους αριθμούς πωλήσεων (χιλιάδες κατά προτίμηση) με μεγάλο ποσοστό καλών κριτικών.
Επίσης καλό είναι να μπαίνετε στο Ebay από υπολογιστή και όχι από την εφαρμογή του κινητού. Δείχνει πάντα πιο σωστά αποτελέσματα στην αναζήτηση κι έτσι βλέπετε και καλύτερες τιμές.
Αν δεν θέλετε να μπείτε στην διαδικασία της δημοπρασίας, όταν βγάλει τα αποτελέσματα της αναζήτησης, πατήστε το κουμπί Buy It Now που βρίσκεται στα αριστερά πάνω από τα αποτελέσματα αναζήτησης και επιλέξτε Price + Shipping Lowest First από το drop down menu στα δεξιά πάνω από τα αποτελέσματα.
Έτσι ξεκινάτε να βλέπετε τα πιο φτηνά αντικείμενα. Αν γράφει από κάτω Free Delivery, τότε δεν υπάρχει άλλη χρέωση. Αν γράφει από κάτω σε παρένθεση +EUR 1 shipping τότε να υπολογίζετε ένα ακόμη ευρώ στην τιμή αγοράς για τα μεταφορικά.
ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Στην συγκεκριμένη περίπτωση απλά φροντίστε να αγοράσετε προϊόντα εταιρειών που γνωρίζετε, γιατί γνωρίζετε τα νούμερα που φοράτε και δύσκολα θα κάνετε λάθος. Δεν θα έχετε τελωνεία από Ευρώπη αλλά πολλές φορές θα πρέπει να πληρώσετε τα μεταφορικά της επιστροφής σε περίπτωση που δεν σας κάνει το νούμερο και δεν νομίζω να σας συμφέρει πολύ αυτό (αν και κάποια καταστήματα καλύπτουν την επιστροφή, προφανώς σε πιο ακριβά προϊόντα).
SEX SHOPS
Πολύς κόσμος ντρέπεται να επισκεφτεί φυσικά καταστήματα sex shops, είτε γιατί ζει σε μικρή πόλη και ο κόσμος σχολιάζει, είτε γιατί έτσι ρε φίλε που θα σου δώσουμε και αναφορά. Η λύση λοιπόν ήρθε από τα online καταστήματα. Ψάξτε άφοβα σε καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλα τα προϊόντα έρχονται σε διακριτική συσκευασία και δεν γράφουν κάτι το περίεργο πάνω στην συσκευασία του τύπου “ΜΙΑ ΔΟΝΗΤΑΡΑ ΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΘΕΙΟ ΚΑΛΟ ΠΑΙΔΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ”. Θα βρείτε εκπληκτικές προσφορές σε όλα τα είδη, από χειροπέδες, μέχρι sex toys, μέχρι εσώρουχα και “πονηρά” επιτραπέζια παιχνίδια. Επίσης μια καλή πηγή για sex toys είναι το Ebay. Να διαβάσετε όμως προσεκτικά τις περιγραφές και τα μεγέθη γιατί ενδέχεται να καταλήξετε με χειροπέδες για την Barbie που είχατε πριν πολλά χρόνια. Εδώ συνήθως ισχύει το ό,τι πληρώνεις παίρνεις. Προτείνω ΠΟΛΥ καλό ψάξιμο πριν από κάθε αγορά. Και εδώ παίζουν εκπληκτικές προσφορές από τα Ευρωπαϊκά καταστήματα και πάνω από κάποιο (σχετικά μικρό) ποσό δεν χρεώνουν ούτε μεταφορικά.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
Αγορές ηλεκτρονικών τσιγάρων και των (σχεδόν όλων) εξαρτημάτων τους από χώρες εκτός ΕΕ, δεν περνάνε ποτέ από το τελωνείο. Κατάσχονται και χάνετε τα χρήματα σας. Οπότε βρείτε την καλύτερη τιμή από Ελλάδα και αγοράστε το. Για περισσότερες λεπτομέρειες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, υπάρχει η Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών που θα βρείτε στο gvc.gr και ενημέρωνει με όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
ΚΙΝΕΖΟΙ
Πάμε στους Κινέζους τώρα ή τέλος πάντων οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου εκτός Ευρώπης που σημαίνει τελωνείο, που σημαίνει 12 ευρώ εκτελωνισμός και 24% φόρος στην τιμή που θα αποφασίσει ο εκτελωνιστής ότι αξίζει το προϊόν.
ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ
Τα πράγματα όσον αφορά τον εκτελωνισμό τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει καλύτερα και χειρότερα. Απ’ ότι έχω μάθει, έχει αναλάβει ιδιωτική εταιρεία και ελέγχει τα πάντα. Φυσικά και τους ξεφεύγουν πράγματα, αλλά πλέον είναι πιο αυστηρά. Ο εκτελωνιστής δεν βγάζει πλέον μια τιμή στα τυφλά (600 ευρώ σε κινητό που αγοράσατε με 250) ή όσο γουστάρει αλλά προσπαθεί να βρει την σωστή τιμή στο ίντερνετ και προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον παραλήπτη από τα στοιχεία που υπάρχουν στο δέμα. Στην επικοινωνία, σας ζητάει να στείλετε το αποδεικτικό αγοράς μέσω PayPal γιατί μπορεί ένα προϊόν που κοστίζει 50 ευρώ εσείς να το πήρατε σε προσφορά με 20. Οτιδήποτε κάτω από 22 ευρώ δεν εκτελωνίζεται. Πάνω από 22 ευρώ κόστος αγοράς (χωρίς μεταφορικά) εκτελωνίζεται με τα ποσά που αναφέραμε στην προηγούμενη παράγραφο.
ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΠΟΤΕ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΔΕΜΑ ΜΕ ΚΟΥΡΙΕΡ. ΠΟΤΕ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΛΟΓΟ. ΑΠΟΛΥΤΩΣ. ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΟΠΩΣ Η ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΚΑ ΤΟ 666.
Το κούριερ χρεώνει πάντα περισσότερα για τον εκτελωνισμό από τα ΕΛΤΑ, σε σημείο που να κλαίτε για το λάθος που κάνατε.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι καλό είναι να ζητάμε tracking number του δέματος από τον πωλητή για να ξέρουμε που είναι το δέμα ανά πάσα στιγμή. Τα online καταστήματα δίνουν tracking number με μια έξτρα χρέωση (μικρή συνήθως, 1-3 ευρώ) στα μεταφορικά (με κανονικό ταχυδρομείο πάντα, απλά registered και ΟΧΙ ΚΟΥΡΙΕΡ). Στο Ebay συνήθως προσθέτουν tracking number σε πιο ακριβά προϊόντα. Σε κάτι που το αγοράσατε με 80 cents δεν υπάρχει λόγος να μπει tracking number.
Υπάρχει μια υπέροχη εφαρμογή στο Android που σας ενημερώνει με ειδοποιήσεις για την κάθε αλλαγή στο status του δέματος σας. Ονομάζεται TrackChecker Mobile. Ακόμη κι αν δεν έχει επικοινωνήσει μαζί σας ο εκτελωνιστής, η εφαρμογή σας ενημερώνει ότι ο εκτελωνιστής περιμένει αποδεικτικό αγοράς.
Καλό είναι να κοιτάτε και στο www.elta-courier.gr το tracking number από την στιγμή που το δέμα σας θα φτάσει στην Ελλάδα. Αν δεν σας το δείξει η εφαρμογή, θα σας το δείξει σίγουρα το site των Elta Courier.
Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε από μόνοι σας να τραβήξετε screenshot της οθόνης στο PayPal με την αγορά (ή και από το site που κάνατε την αγορά για να φαίνεται και το tracking number) και να την στείλετε με email στο geta@elta-net.gr ή στο customs@elta-net.gr. Καλό είναι στο email να γράψετε τα στοιχεία σας και το Tracking Number για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία. Αν παρατηρήσετε κάποια καθυστέρηση μπορείτε να καλέσετε στο 800 11 82000 και να μιλήσετε με κάποιον υπεύθυνο για περαιτέρω διευκρινίσεις.
Σε καμία περίπτωση μην στείλετε το τιμολόγιο που βγάζουν οι Κινέζοι με τα μικρά ποσά αγορών. Δηλαδή αν αγοράσατε κάτι με 150 ευρώ και ο Κινέζος δήλωσε στο τιμολόγιο 20 ευρώ, ο εκτελωνιστής δεν θα του δώσει καν σημασία. Και αν στείλετε το τιμολόγιο με την ψεύτικη τιμή που έδωσε ο Κινέζος, υπάρχει κίνδυνος για άλλες ιστορίες, που δεν αξίζουν για 50-60 ευρώ να τις περάσετε.
Αν αγοράσετε απευθείας από Κίνα προτιμήστε για μέθοδο αποστολής Belgium Registered αν είναι από το Gearbest.comή Priority Direct Mail αν είναι από το Banggood.com.
Ο Κινέζος λοιπόν για να αποφύγει όλο αυτό το κακό με τα τελωνεία και τις απαγορεύσεις και να μην χάσει πωλήσεις και φυσικά να είναι νόμιμος, ταξίδεψε στην Ευρώπη και άνοιξε αποθήκες σε πολλές χώρες. Σχεδόν όλα τα online Κινέζικα καταστήματα έχουν Ευρωπαϊκές αποθήκες. Οι τιμές είναι λίγο πιο τσιμπημένες αλλά γλιτώνετε 100% και νόμιμα το τελωνείο και σας έρχεται το πακέτο σε δέκα μέρες. Επίσης κάνουν επικές εκπτώσεις στο Black Friday (τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη) και στις 11/11. H 11/11 είναι η Singles Day στην Κίνα και για κάποιο λόγο θεωρείται η μεγαλύτερη καταναλωτική γιορτή τους. Τις καλύτερες εκπτώσεις τις είδα λοιπόν στις 11 Νοέμβρη και λίγες μέρες πριν και μετά τις 11. Τα δε Ευρωπαϊκά καταστήματα των Κινέζων ήταν σαν εκείνα τα επικά κλεισίματα ελληνικών μαγαζιών με την μεγάλη πινακίδα ΕΚΠΟΙΗΣΗ ΑΡΙΘ. ΑΔΕΙΑΣ 289437 που είχαν από πάνω. Αξίζει λοιπόν να περιμένετε τον Νοέμβριο για ακριβές αγορές αν δεν τις “καίγεστε”.
Το Gearbest και το Banggood λοιπόν, όταν κάνουν εκπτώσεις (που τελευταία είναι πολύ συχνά), το πατάνε κάτω το Ebay. Αρκεί να προλάβετε τις αγορές.
Ναι, υπάρχουν κι άλλα καταστήματα, απλά εγώ αυτά τα εμπιστεύομαι γιατί όσο καιρό αγοράζω, πρώτον δίνουν εξαιρετικές τιμές και δεύτερον δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Ακόμη και όταν χάθηκε δέμα, πήρα τα χρήματα μου πίσω και με το παραπάνω (+ πόντους, που σημαίνουν έκπτωση σε μελλοντική αγορά, για την ταλαιπωρία που πέρασα με την αναμονή).
Υπάρχει και το kimovil.com, αντίστοιχο του Skroutz.gr, για σύγκριση τιμών από Κίνα, αλλά εγώ προσωπικά προτείνω να περιμένετε και να βλέπετε τα κουπόνια που δίνει η σελίδα στο Facebook που προτείνω λίγο παρακάτω.
Σε αγορές χαμηλού κόστους και για κάτι που δεν βιάζεστε, δεν το συζητώ καν, αγοράστε το από την Κίνα, η διαφορά στα λεφτά είναι μεγάλη.
ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΑΡΕ ΚΟΣΜΕ
Εδώ θα σας προτείνω να μπείτε σε ένα group στο Facebook, το China Tech King GR, που βγάζει συνέχεια προσφορές, συνήθως υπό την μορφή κουπονιών. Υπάρχει και μια υπέροχη εφαρμογούλα messaging (για Android, iOS και Windows) που λέγεται Telegram και λειτουργεί πέρα από μηνύματα μεταξύ φίλων και με κανάλια. Για πιο άμεση ενημέρωση, την ώρα που βγαίνουν ζεστά τα κουπόνια δηλαδή, ανοίγετε την εφαρμογή και κάνετε εγγραφή στο κανάλι του “Βασιλιά”. Το παιδί είναι πολύ εξυπηρετικό, απαντάει άμεσα στα μηνύματα και λύνει αρκετά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν με διάφορες αγορές σε Gearbest και Banggood (καθυστερήσεις, επιστροφές χρημάτων, ελλείψεις προϊόντων κτλ). Το μόνο που κάνουμε εμείς είναι να πατάμε στο link που δίνει όταν πρόκειται να αγοράσουμε κάτι γιατί έτσι παίρνει πόντους, που συχνά μετατρέπει σε δώρα διαγωνισμών. Δεν χάνουμε τίποτα και βοηθάμε κάποιον που μας βοηθάει.
ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΑΠΟ ΚΙΝΑ
Εδώ είναι τα ζόρια για όποιον βιάζεται πολύ. Μην απογοητευτείτε, διαβάστε όλο το κομμάτι του άρθρου.
Στην χειρότερη μπορεί να δείτε το δέμα σας και μετά από 2-3 μήνες. Ειδικά τον χειμώνα του 2017 που έγινε ένας πανικός στα Ελληνικά τελωνεία του Ελ. Βενιζέλος (δέματα στοιβαγμένα επί μήνες στο αεροδρόμιο της Αθήνας) πολύς κόσμος έκανε 3 μήνες να δει δέματα. Πολλά χάθηκαν στον χρόνο, σε μαύρες τρύπες του σύμπαντος, κάπου στην διαδρομή. Πολλοί βέβαια πήραν τα λεφτά τους πίσω γιατί άργησαν τα δέματα και άλλοι τους έβριζαν γιατί οι Κινέζοι δεν θα έστελναν ξανά δέματα στην Ελλάδα. Αυτό προφανώς δεν συνέβη ποτέ, οι Κινέζοι συνέχισαν να στέλνουν δέματα στην Ελλάδα, απλά αύξησαν τον εκτιμώμενο χρόνο παραλαβής του δέματος. Στο Ebay οι Κινέζοι πλέον λένε από έναν μέχρι 2-3 μήνες ξεκάθαρα.
Βέβαια η κατάσταση πλέον δεν είναι έτσι, τα δέματα έχουν ξεμπλοκάρει και φτάνουν από 2 εβδομάδες μέχρι και σε έναν μήνα στον προορισμό τους.
Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι το δέμα φτάνει από την Κίνα συνήθως μέσα σε ένα δεκαήμερο (το πολύ) στην Ελλάδα. Αν έχετε κατεβάσει την εφαρμογή TrackChecker Mobile θα το διαπιστώσετε μόνοι σας. Η καθυστέρηση λοιπόν εξαρτάται από τα Ελληνικά τελωνεία και ταχυδρομεία.
ΓΙΟΡΤΕΣ
Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι γιορτές στην Κίνα δεν πέφτουν τις ίδιες μέρες με της Ελλάδας. Η πρωτοχρονιά τους ας πούμε είναι συνήθως στα μέσα Φεβρουαρίου (γκουγκλάρετε το κάθε χρόνο γιατί αλλάζει η ημερομηνία και γιατί κλείνουν ένα δεκαήμερο με αποτέλεσμα να αργήσει το πακέτο σας). Επίσης από το τέλος Νοεμβρίου και μετά, ό,τι κι αν παραγγείλετε θα αργήσει. Γιατί είναι οι γιορτές στον υπόλοιπο πλανήτη και γιατί παραγγέλνουν απ’ όλο τον κόσμο και γιατί τα ταχυδρομεία όσες υπερωρίες και να δουλέψουν, τα πακέτα είναι εκατομμύρια και σίγουρα θα αργήσει και το δικό σας.
Αν υπάρξουν εξελίξεις, ο οδηγός θα ανανεωθεί. Μέχρι τότε καλές αγορές!
Χρήσιμα link:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΕΣΩ PAYPAL
UNBOXING ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΙΜΩΝ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ AMAZON
EBAY
ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΤΜΙΣΤΩΝ
ΕΥΡΕΣΗ ΔΕΜΑΤΩΝ
ΚΙΝΕΖΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΚΙΝΕΖΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ
ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΟΝ CHINA TECH KING
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ
https://techingreek.com/odigos-online-agoron/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου