XARTOMANI

XARTOMANI
GRAFEIO

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Η ελληνική ιστορία μέσα από τα διαβατήρια εποχής

Η ελληνική ιστορία μέσα από τα διαβατήρια εποχής

22 Οκτωβρίου 2014
Ο όρος διαβατήριο προέρχεται από τα αρχαιοελληνικά «διαβατήρια» –θυσίες που τελούνταν πριν διαβεί κανείς τα σύνορα της χώρας ή όταν επέστρεφε– και αποδίδει την ευρεία έννοια της μετάβασης από ένα κράτος σε ένα άλλο – και όχι μόνο από ένα λιμάνι σε ένα άλλο, όπως ο όρος passport. Τα ταξιδιωτικά έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται για τη μετακίνηση κυρίως μεταξύ κρατών, αλλά και από ένα οποιοδήποτε μέρος σε ένα άλλο, αναλόγως του ιστορικού πλαισίου. Στόχος ήταν η ασφάλεια των κρατών, η προστασία των ταξιδιωτών, αλλά και η ταυτοποίησή τους.
diabatiria2
Μέσα από τα ταξιδιωτικά έγγραφα που εκτίθενται διατρέχει κανείς εποπτικά την ελληνική ιστορία. Ξεκινώντας από το πρώτο έγγραφο της περιόδου του πρώτου έτους της Επανάστασης του 1821 και φτάνοντας ως το διαβατήριο του ‘Αρη Αλεξάνδρου από τη δικτατορία του 1967, παρακολουθεί κανείς την εξέλιξη των ταξιδιωτικών εγγράφων, που άλλοτε αφορούν σημαντικά πρόσωπα (όπως ο Στέφανος Στρέιτ, ο Αλέξανδρος Διομήδης, ο Sir Frederick Adam, η Διδώ Σωτηρίου) και άλλοτε σημαντικές πτυχές της ιστορίας, ίσως όχι πάντα τόσο γνωστές (όπως η Ηγεμονία της Σάμου, η Αυτόνομη Βόρεια Ήπειρος, η Προσωρινή Κυβέρνηση της Θεσσαλονίκης).
diabatiria1
Επίσης, παρακολουθεί τόπους της ελληνικής διασποράς που ανθούσαν τον 19ο αι., όπως η Οδησσός, η Μερσίνα, το Γαλάτσι, και τη δυναμική των αντίστοιχων προξενείων, τα οποία άλλες φορές αναβαθμίζονταν και άλλες υποβαθμίζονταν, αποκαλύπτοντας την πολιτικοοικονομική και κοινωνική σημασία των πόλεων αυτών σε συγκεκριμένες περιόδους για το ελληνικό κράτος.
diabtiria3
Τέλος, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι διάφορες άδειες και τα πάσα, με τα οποία επιτρεπόταν το ταξίδι μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας σε κρίσιμες περιόδους όπως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ή η Κατοχή.

Το 2021 θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες με ολοκληρωμένες ψηφιακές δυνατότητες




Το 2021 θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες με ολοκληρωμένες ψηφιακές δυνατότητες




Το 2021 θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες με ολοκληρωμένες ψηφιακές δυνατότητες
Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες. Το νέο έντυπο ταυτότητας μετατρέπεται σε ηλεκτρονική «κάρτα του πολίτη» με προσθήκη νέων προδιαγραφών
 διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες θα γίνει από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πριν το τέλος του 2019 και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να εκδοθούν μέσα στο 2021
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ανέφερε τα εξής:
Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες: ένα από τα πιο καλά παραδείγματα που εξετάζει η κυβέρνηση είναι το μοντέλο που ακολούθησε η Εσθονία.
Οι ταυτότητες «μοιάζουν πιο πολύ με το σημερινό δίπλωμα οδήγησης, είναι έγχρωμες και έχουν επάνω τους και την κατάλληλη ψηφιακή υποδομή».
«Η κεντρική ιδέα, είναι όχι απλώς να έχω ένα πιστοποιητικό αλλά να μπορώ να χρησιμοποιώ την ταυτότητα για να έχω βασικές υπηρεσίες από το σπίτι μου ή από τη δουλειά μου».
«Με τις νέες ταυτότητες, ο πολίτης θα μπορεί να παίρνει κάποια εξουσιοδότηση ή να συμπληρώνει μια υπεύθυνη δήλωση χωρίς να αναγκάζεται να πηγαίνει σε κάποιο ΚΕΠ. Η υπηρεσία αυτή θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη μέσω ΚΕΠ για πολίτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Οι νεότεροι και όσοι μπορούν να χειρίζονται καλύτερα την τεχνολογία, θα μπορούν να πιστοποιούνται αυτόματα.
Οι νέες ταυτότητες θα έχουν, επίσης, βασικό χαρακτηριστικό την ψηφιακή υπογραφή, η οποία θα ισοδυναμεί με τη φυσική υπογραφή που έχει κάποιος όταν τον ταυτοποιεί ένας δημόσιος υπάλληλος».
Πόσο θα κοστίσουν οι νέες ταυτότητες. Το κόστος δεν αναφέρθηκε, αλλά ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης εμφανίστηκε βέβαιος πως οι πολίτες δεν θα αντιδράσουν «αν είναι κάτι συμβολικό σε σχέση με κάτι άλλο» στην περίπτωση που καταλάβουν ότι οι νέες ταυτότητες διευκολύνουν τη ζωή τους.