XARTOMANI

XARTOMANI
GRAFEIO

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ηλεκτρονικό Παράβολο (e-παράβολο)


Τι είναι το Ηλεκτρονικό Παράβολο, Πως εκδίδω και το χρησιμοποιώ, Πως μπορώ να αιτηθώ επιστροφή χρημάτων
Το ηλεκτρονικό παράβολο (e-Παράβολο) είναι μια νέα υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) με στόχο  να συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων για την έκδοση και χρήση παραβόλων υπέρ δημοσίου, καθώς και στην ουσιαστική προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο Δημόσιο και στους συνεργαζόμενους Φορείς του.
Βασικός σκοπός του ηλεκτρονικού παραβόλου είναι η απλοποίηση των διαδικασιών και η μείωση μετακινήσεων και της γραφειοκρατίας έτσι ώστε ο κάθε πολίτης να μπορεί να προμηθεύεται το παράβολό που χρειάζεται μόνος του, με απλές διαδικασίες μέσω του προσωπικού του υπολογιστή, από το γραφείο ή το σπίτι. Επιπλέον μπορεί να ζητήσει να το το δημιουργήσουν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

H διαδικασία  του ηλεκτρονικού παραβόλου περιλαμβάνει:

1. Δημιουργία e-παραβόλου:
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει την σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παραβόλου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό «κωδικό παραβόλου» που αντιστοιχεί στο e-παράβολο. Στη συνέχεια θα εκτυπώνει το e-παράβολο για να το καταθέσει στον Φορέα. (Οδηγίες Δημιουργίας e-παραβόλου)
2. Πληρωμή e-παραβόλου:
Η πληρωμή του e-παραβόλου μπορεί να πραγματοποιηθεί με χρήση του μοναδικού κωδικού πληρωμής στις τράπεζες και στα ΕΛΤΑ ή με την χρήση πιστωτικής / χρεωστικής / προπληρωμένης κάρτας μέσω της ιστοσελίδας της ΓΓΠΣ.
3. Κατάθεση e-παραβόλου στον Φορέα:
Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει-χρησιμοποιήσει το e-παράβολο στον Φορέα για τον οποίο το έχει εκδώσει. Στην συνέχεια, ο υπάλληλος του Φορέα, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του e-παραβόλου.

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Πακέτα χρεώσεων όπως στα… κινητά ετοιμάζουν οι τράπεζες

Πακέτα χρεώσεων όπως στα… κινητά ετοιμάζουν οι τράπεζες


Πακέτα χρεώσεων αντίστοιχα με το μοντέλο της κινητής τηλεφωνίας για τις διαφορετικές παρεχόμενες υπηρεσίες φαίνεται να ετοιμάζουν οι τράπεζες. 
 Στην περίπτωση αυτή βέβαια η προς χρέωση υπηρεσία δεν θα αφορά χρόνο ομιλίας, SMS και δεδομένα ίντερνετ, αλλά εμβάσματα π.χ., μεταφορές, επιταγές, πληρωμές ΔΕΚΟ κλπ.
Το κόστος των πακέτων θα επιμερίζεται ανά μήνα ή ετησίως.
Ήδη πάντως σύμφωνα με στοιχεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 70% των συναλλαγών δεν εκτελείται στα γκισέ, ο αριθμός των οποίων μειώνεται συνεχώς, αλλά από εναλλακτικά δίκτυα (web banking, phone banking, εφαρμογές μέσω κινητών κλπ, κέντρα αυτόματων πληρωμών κλπ).
Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις αρχές του 2020 η Eurobank δεν εκτελεί συναλλαγές μικρότερες των 400 ευρώ στο γκισέ, Alpha και Πειραιώς ωθούν τους πελάτες τους στη χρήση αυτόματων μηχανημάτων για την πληρωμή λογαριασμών στα υποκαταστήματα (με την Alpha να προωθεί πλέον τη χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας της για την πραγματοποίηση συναλλαγών με το Δημόσιο), ενώ η Εθνική μέχρι στιγμής παρέχει όλο το φάσμα συναλλαγών και με τους δύο τρόπους (γκισέ και κέντρα αυτόματων πληρωμών), αλλά χωρίς να αποκλείεται να αλλάξει αυτό στο μέλλον.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι η Πειραιώς έχει ξεκινήσει πειραματικά την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω βιντεοκλήσης σε συγκεκριμένα υποκαταστήματα, με τον ταμία να μην βρίσκεται στο ίδιο κτίριο, αλλά στα κεντρικά της τράπεζας!