XARTOMANI

XARTOMANI
GRAFEIO

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

Το λαμπερό Δωδεκαήμερο της παράδοσης και των μύθων










 το εορταστικό 12ήμερο, από την αρχαιότητα έως σήμερα, είναι γεμάτο σαγηνευτικά “μυστήρια” που προσδίδουν χρώμα στο μαγευτικό κλίμα των ημερών.

της Έλενας Κιουρτσή

Τι σχέση έχει η φωτιά με την καλή χρονιά; Πώς οι Αρχαίοι Έλληνες υποδέχονταν το νέο έτος; Γιατί οι Ρωμαίοι τέτοια εποχή αντάλλασσαν δώρα και έπαιζαν τυχερά παιχνίδια; Ποια είναι τα Χριστούγεννα του Μίθρα; Τι αποζητούν τα δαιμόνια και τα πονηρά πνεύματα τις γιορτές; Τι συμβολίζει ο στολισμός του δέντρου; Γιατί ο Άη Βασίλης φοράει κόκκινη στολή;
Το λαμπερό δωδεκαήμερο περιλαμβάνει εορτασμούς και δοξασίες, που οι ρίζες τους, αιώνες τώρα, εδρεύουν στις ανθρώπινες καρδιές. Εκεί που η αγάπη για ζωή και ευτυχία παραμένει αιώνια…

Χειμερινό ηλιοστάσιο: Η “πύρινη” δοξασία του ήλιου
Κάποτε οι άνθρωποι, όταν αντίκριζαν τον ήλιο, αισθάνονταν το δέος των “μεταμορφώσεών” του σαν μια φλογισμένη μετέωρη μπάλα που άλλοτε μεγάλωνε και άλλοτε μίκραινε, αλλάζοντας το χρώμα του ουρανού.
Τα “ακατανόητα” αυτά φαινόμενα δημιούργησαν την ανάγκη στους προγόνους μας να θελήσουν να εξευμενίσουν τον ήλιο ως πηγή ευημερίας και ζωής.
Η αφοσίωση του ανθρώπου στο ευεργετικό ηλιακό φως, που κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι περιορισμένο, είχε ως αποτέλεσμα, αιώνες τώρα, πολλοί ευρωπαϊκοί λαοί να ξεχύνονται στην ύπαιθρο και να χορεύουν ή να πηδούν πάνω και γύρω από φωτιές, αφού η φλόγα αναπαριστά τον ήλιο και συντηρεί τη ζωή. Τέλη Δεκέμβρη ήταν που οι Κέλτες γιόρταζαν τον ετήσιο ηλιακό κύκλο, δηλαδή το τέλος του κελτικού έτους (τη δική τους Πρωτοχρονιά), με το κατρακύλισμα ενός πυρακτωμένου ξύλινου τροχού από κάποιο ύψωμα, μέχρι την πεδιάδα ή το ποτάμι.
Στις μέρες μας, σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας, το άναμμα του δαυλού θεωρείται γούρι και διατηρείται αναμμένο τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και των Φώτων αφού, σύμφωνα με την παράδοση, “καίει” τους καλικάντζαρους που έχουν την κακή και αδιόρθωτη συνήθεια να ανεβαίνουν από τα έγκατα της γης στον κόσμο των ανθρώπων…

Αλώα και Κατ’ Αγρούς Διονύσια: Η ευημερία μιας νέας αρχής
Το δεύτερο μισό του Δεκεμβρίου, οι αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν με άφθονο κρασί τα Κατ’ Αγρούς Διονύσια, προς τιμήν του θεού Διονύσου. Ήταν τότε που οι αγρότες δεν κατέβαιναν με τα… τρακτέρ, αλλά με βαμμένα πρόσωπα ή μασκαρεμένοι, και έψελναν τα αποκαλούμενα “φαλλικά άσματα”. Πολλές φορές, λοιδορούσαν γνωστούς και αγνώστους πάνω από τα κάρα τους (σκώμματα εξ αμάξης) και χόρευαν εξυμνώντας τις χαρές της ζωής.
Τα Αλώα, οι ευχαριστήριες εορτές για την καλή σοδειά προς τη θεά Δήμητρα των Αλωνιών, λάμβαναν χώρα τη νύχτα της 26ης Δεκεμβρίου. Γυναίκες γυμνές, κρατώντας τεράστιους ψεύτικους φαλλούς, ξεχύνονταν στους δρόμους και λικνίζονταν προκλητικά, ανταλλάσσοντας πειράγματα. Ύστερα παρακάθονταν όλοι σε πλούσια δείπνα με όλα τα προϊόντα της γης και της θάλασσας, και δοκίμαζαν το πρώτο κρασί του χρόνου.
Οι έντονοι συμβολισμοί, όσον αφορά στο τέλος ενός κύκλου, την αναγέννηση και την ευοίωνη αρχή του επόμενου, επιβιώνουν ως σήμερα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Σατουρνάλια: Ο ύμνος στην ισότητα και την τύχη
Οι Ρωμαίοι, από το 217 π.Χ., γιόρταζαν στις 17 Δεκεμβρίου τα Σατουρνάλια, μια γιορτή αφιερωμένη στον θεό της τύχης Σατούρνο (αντίστοιχος με τον Κρόνο στην Ελληνική Μυθολογία). Η γιορτή κρατούσε εφτά μερόνυχτα και υποστήριζε τη γονιμότητα, την ευφορία της γης, την ειρήνη, την ευτυχία και την ισότητα.
Κατά τη διάρκεια των εορτασμών, σταματούσαν τα σχολεία, τα δικαστήρια και οι πολεμικές επιχειρήσεις, και οι άνθρωποι αντάλλασσαν μικρά δώρα. Έπιναν πολύ, χόρευαν ασταμάτητα και φέρονταν ως ίσοι. Έτσι, οι αφέντες υπηρετούσαν τους δούλους τους και οι δούλοι ντύνονταν με χλαμύδες και φέρονταν αρχοντικά.
Την ενδεχόμενη εύνοια της τύχης επιχειρούσαν να το μάθουν με μαντείες και μαγικές τελετές. Όλοι, πάντως, επιδίδονταν σε τυχερά παιχνίδια –όπως μονά-ζυγά, κορώνα-γράμματα κ.ά.–, ακόμη και οι δούλοι που δεν είχαν αυτό το δικαίωμα τις άλλες ημέρες του χρόνου. Πολλοί Ρωμαίοι έχαναν ή κέρδιζαν ολόκληρες περιουσίες εκείνες τις νύχτες, κάτι που συμβαίνει και σήμερα σε σπίτια ή καζίνο, τις μέρες των εορτών.

Βρουμάλια: Τα Χριστούγεννα του… Μίθρα
Πράγματι, αποτελεί μια πολύ εντυπωσιακή σύμπτωση που, στις 25 Δεκεμβρίου, οι πιστοί του θεού Μίθρα γιόρταζαν τα Βρουμάλια, δηλαδή τα γενέθλια του αήττητου Ήλιου. Ο Μίθρας συμβόλιζε το φως που πηγάζει από τον ήλιο.
Εντρυφώντας στις βασικές αρχές του Μιθριδατισμού, βρίσκουμε πολλά συγγενικά στοιχεία με τον Χριστιανισμό. Και αυτό, γιατί δίδασκε ότι το καλό που εκπροσωπεί το φως θα επικρατήσει στην πάλη με το κακό, που αντιπροσωπεύει το σκοτάδι, και τότε θα συντελεστεί ανάσταση νεκρών και κρίση όλων των ανθρώπων. Στα κείμενα του Μιθριδατισμού βρίσκουμε τον κατακλυσμό και την κιβωτό, καθώς και την τελετουργία του άρτου και του οίνου.
Η θρησκεία αυτή αποτέλεσε τη συνέχεια του περσικού Ζωροαστρισμού και διαδόθηκε ευρέως στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Tελώνια και μοχθηρά πνεύματα: Οι ζαβολιάρηδες “πειρασμοί”
Σε όλη τη Δυτική Ευρώπη υπάρχουν μύθοι για τα κακά τελώνια και πνεύματα, όπως είναι τα Troll, τα Alfe, τα Truten, τα Alben και τα Gnomus, τα οποία, κατά τη σκανδιναβική παράδοση, έχουν αστεία ή τρομακτική μορφή και υπεράνθρωπη νοημοσύνη.
Σύμφωνα με τη μυθολογία των Ευρωπαίων, οι θεοί τα έχουν καταδικάσει να ζουν στη Σβαρτ-λαφα-χάιμ, την υποχθόνια πατρίδα των κακών νάνων, απαγορεύοντάς τους να ανέβουν στη γη στη διάρκεια της μέρας, διότι θα πέτρωναν. Έτσι, “αιχμάλωτα”, περνούν τον καιρό τους εξερευνώντας τα σωθικά της γης, μαζεύοντας χρυσό, ασήμι και πολύτιμες πέτρες.
Μόνο που, τέτοια εποχή, τολμούν να κάνουν την εμφάνισή τους ανάμεσα στους ανθρώπους, για να προκαλέσουν έριδες, προβλήματα και μπελάδες, προκειμένου να αμαυρώσουν το αγαθό πνεύμα των ημερών.
Αυτά τα πνεύματα και τα τελώνια δεν είναι, παρά οι δικοί μας καλικάντζαροι.

Καλικάντζαροι: Η αστειότητα του πονηρού…
Πρόκειται για δαιμόνια που όλο τον χρόνο βρίσκονται στα έγκατα της γης και προσπαθούν να κόψουν το δέντρο που τη στηρίζει. Όταν, στο τέλος του έτους, το δέντρο είναι έτοιμο να πέσει, τότε ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να διασκεδάσουν. Όταν επιστρέψουν μετά τα Φώτα, ανακαλύπτουν ότι το δέντρο έχει θρέψει και ξαναρχίζουν να το κόβουν από την αρχή.
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, είναι μαυριδεροί με κόκκινα μάτια, πόδια τράγου, χέρια σαν της μαϊμούς και τριχωτό σώμα, ενώ όλοι τους έχουν από κάποιο κουσούρι. Παρότι κακοί και πονηροί, δεν μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους, διότι μαλώνουν συνεχώς μεταξύ τους.
Μπαίνουν στα σπίτια μετά τη δύση του ηλίου από την καπνοδόχο. Τους αρέσουν πολύ τα γλυκίσματα και οι τηγανίτες. Για να τους εμποδίσει κανείς να εισβάλουν, πρέπει να έχει αναμμένη φωτιά όλο το δωδεκαήμερο. Πιο αποτελεσματικό είναι το βράδυ, στο τζάκι, ένα χοντρό αγκαθωτό ξύλο από αχλαδιά ή από αγριοκερασιά, διότι διώχνει τα δαιμόνια. Όσοι έχουμε καλοριφέρ ας… αυτοσχεδιάσουμε!

Ο Άγιος Βασίλης ως Santa Klaus
Στη Γερμανία, και κυρίως στη Θουριγγία, η θεά Μπέρθα, προστάτιδα της οικιακής βιοτεχνίας, τις νύχτες μεταξύ των Χριστουγέννων και των Φώτων πήγαινε με έλκηθρο από σπίτι σε σπίτι και επιθεωρούσε το γνέσιμο της κάθε νοικοκυράς. Αντάμειβε με δώρα όσες ήταν εργατικές και ικανές, ενώ χαλούσε τη δουλειά των ανίκανων και βιαστικών νοικοκυρών.
Την ίδια εποχή, και η θεά Φρέια της γονιμότητας έκανε βόλτες στον ουρανό, πάνω σε ένα άρμα, που το έσερναν αρσενικά ελάφια ή αγριόχοιροι, και πρόσφερε δώρα, καρπούς και άνθη.
Η Φρέια και η Μπέρθα, με την πάροδο των χρόνων, “συμπτύχθηκαν” στο πρόσωπο του Δυτικού τύπου Άη Βασίλη, Santa Klaus, που έρχεται με έλκηθρο από τον Βορρά με δώρα για τους ανθρώπους.
Όσο για το κατακόκκινο χρώμα της στολής του, δεν προέρχεται από κάποια δοξασία ή Σύνοδο της Εκκλησίας. Για την προέλευσή του θα πρέπει να γυρίσουμε στο 1931: τότε, μια μεγάλη εταιρεία αναψυκτικών ανέθεσε σε κάποιον γραφίστα να ντύσει τον Santa Claus στα κόκκινα, ώστε να ταιριάζει με το αναψυκτικό της. Η διαφήμιση είχε τόση επιτυχία, ώστε μέχρι σήμερα ο αγαπημένος Άγιος των μικρών και μεγάλων παιδιών να είναι άρρηκτα δεμένος με το κόκκινο χρώμα.

https://www.planbemag.gr/trend/%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%AC-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%8E%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF/

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι

 

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Οι υποχρεώσεις, η δαπάνη και τα πρόστιμα

Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 20:29
 
UPD:23:47
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
v.aggelopoulos@naftemporiki.gr

Στα 80 ευρώ τον μήνα ανέρχεται η δαπάνη για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, προκειμένου να μπορούν να μεταβαίνουν στη δουλειά τους. Τα δύο rapid test την εβδομάδα, που από χθες είναι υποχρεωτικά, αυξάνουν το κόστος για όσους δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται. Ακόμα πιο «τσουχτερά» όμως είναι τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται σε όσους αποδειχτούν… ξεχασιάρηδες και δεν κάνουν τα δύο υποχρεωτικά τεστ την εβδομάδα. Ανέρχονται στα 600 ευρώ για όσους έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης και περιορίζονται στα 300 ευρώ για εκείνους που εργάζονται με όρους μερικής απασχόλησης.

Σε κάθε περίπτωση, έως χθες τα μεσάνυχτα θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί όλα τα τεστ που έγιναν από τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους και αφορούν τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου.

Τη συγκεκριμένη υποχρέωση έχουν:

* Οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι εμβολιασμένοι και απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση. Το ίδιο ισχύει εάν έχει γίνει εμβόλιο (τελευταία ή μοναδική δόση), αλλά δεν έχουν συμπληρωθεί οι 14 ημέρες που απαιτούνται.

* Όσοι είναι ανεμβολίαστοι και σπουδάζουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές. Το ίδιο ισχύει για φοιτητές ΑΕΙ, οι οποίοι πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση ή μαθητεία σε κάποιο φορέα του ιδιωτικού τομέα.

* Όσοι είναι ανεμβολίαστοι και απασχολούνται σε δήμους, περιφέρειες και λοιπούς δημόσιους φορείς, μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα που εκπονεί ο ΟΑΕΔ.

Αντίθετα, εξαιρούνται από την ανωτέρω υποχρέωση των δύο rapid test ανά εβδομάδα όσοι ήταν ανεμβολίαστοι, αλλά πρόλαβαν και ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους και παρήλθαν 14 ημέρες. Το ίδιο ισχύει και αν έκαναν την πρώτη δόση. Επίσης, εξαιρούνται και όσοι ανεμβολίαστοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης, χωρίς να έχουν παρέλθει έξι μήνες (180 μέρες) από την ημερομηνία που δήλωσαν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό. Εξαιρούνται των υποχρεωτικών τεστ και όσοι ανεμβολίαστοι εργάζονται με το καθεστώς της τηλεργασίας, αλλά και εκείνοι που βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Ειδικά ως προς τα πρόστιμα, η κοινοποίησή τους θα γίνεται στη διεύθυνση κατοικίας του ανεμβολίαστου εργαζόμενου αλλά και στην εργασία του, για να ενημερώνεται και ο εργοδότης. Θα παρέχεται το δικαίωμα ένστασης σε βάρος του προστίμου εντός πέντε ημερών από την επιβολή του. Εφόσον απορριφθεί η ένσταση τότε το πρόστιμο θα είναι οριστικό και θα κοινοποιείται στη ΔΟΥ όπου υπάγεται ο παραβάτης, με βάση τη διεύθυνση κατοικίας του.

Πρόστιμα όμως επιβάλλονται και για τους εργοδότες. Ξεκινούν από 300 ευρώ εάν δεν υπάρξει η κατάλληλη ενημέρωση προς τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, ανέρχεται στα 1.500 ευρώ αν διαπιστωθεί ότι απασχολείται εργαζόμενος με θετικό rapid test, φτάνει στα 2.000 ευρώ εάν δεν υποβληθεί εμπρόθεσμα η σχετική υπεύθυνη δήλωση και ανέρχεται στα 10.000 ευρώ για όσους υποβάλλουν ψευδή δήλωση.

Διευκρινίσεις για την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Εν τω μεταξύ από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά την υπεύθυνη δήλωση που πρέπει να υποβάλουν οι εργοδότες:

Αναφορικά με την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης επιχειρήσεων –εργοδοτών με τίτλο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων - Εργοδοτών περί τήρησης της υποχρέωσης υποβολής των ανεμβολίαστων και μη νοσησάντων εργαζομένων σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19» (ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ. 64232/15-10-2021 όπως τροποποιήθηκε από την ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.69459/05-11-2021) διευκρινίζονται τα εξής:

- Από 06/11/2021 οι εργαζόμενοι υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης 2 φορές την εβδομάδα, με χρονική απόσταση μεταξύ των 2 διαγνωστικών ελέγχων νόσησης τουλάχιστον 2 ημερών.

Κατ΄ εξαίρεση, οι εργαζόμενοι που εργάζονται 1 ημέρα την εβδομάδα ή 2 ημέρες την εβδομάδα με χρονική απόσταση μεταξύ αυτών κατά μέγιστο 1 ημέρα, υποχρεούνται, στη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου νόσησης, 1 φορά την εβδομάδα έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο εργασίας.

- Από την 6η Νοεμβρίου 2021 εξαιρούνται από τον υποχρεωτικό διαγνωστικό έλεγχο όσοι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και δεν έχουν παρέλθει 180 ημέρες από τη θετική διάγνωση και επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης, ανεξαρτήτως του χρόνου ισχύος που αναγράφεται σε αυτό, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι η δυνατότητα της επιλογής: «Κατοχή πιστοποιητικού νόσησης εν ισχύ, σύμφωνα με την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης», αφορά πλέον αποκλειστικά και μόνο τις υπεύθυνες δηλώσεις επιχειρήσεων – εργοδοτών για τις εβδομάδες αναφοράς 18/10/2021 έως 24/10/2021, 25/10/2021 έως 31/10/2021 και 01/11/2021 έως 07/11/2021.

- Δίνεται η δυνατότητα να εξαιρούνται οριστικά από την προσυμπλήρωση στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης (μενού: μητρώα – στοιχεία προσωπικού), οι εργαζόμενοι για τους οποίους, κατά τον χρόνο υποβολής της υπεύθυνης δήλωσης, έχει ήδη επέλθει η λύση της σύμβασης εργασίας τους (με λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου ή με καταγγελία ή με οικειοθελή αποχώρηση ή με το θάνατο του εργαζόμενου).

- Κατά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης για την εβδομάδα αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 από τον εργοδότη, ειδικά για τους εργαζόμενους που έχουν υποβληθεί στον έναν εκ των δύο υποχρεωτικών διαγνωστικών ελέγχων νόσησης πριν την έναρξη της εβδομάδας αναφοράς 8/11/2021 έως 14/11/2021 και εν προκειμένω το Σάββατο 06/11/2021 ή την Κυριακή 07/11/2021, δίνεται η δυνατότητα επιλογής της τιμής «Έχει υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο που καλύπτει την εβδομάδα αναφοράς» στη στήλη «Λόγοι δικαιολογημένης μη διενέργειας διαγνωστικών ελέγχων νόσησης».

Τέλος, επισημαίνεται, ότι από την εβδομάδα αναφοράς από 15/11/2021 έως 21/11/2021 και εντεύθεν, οι δύο υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι πρέπει να διενεργούνται αυστηρά εντός των χρονικών ορίων της εκάστοτε εβδομάδας αναφοράς.

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Οι υποχρεώσεις, η δαπάνη και τα πρόστιμα (naftemporiki.gr)

Τρίτη 27 Ιουλίου 2021

Δες το πιο πολυτελές «διαμέρισμα» με ρόδες σε τιμή …όνειρου… απατηλού!

 

Δες το πιο πολυτελές «διαμέρισμα» με ρόδες σε τιμή …όνειρου… απατηλού!

 













Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να πηγαίνουν διακοπές με αυτοκινούμενο, να έχουν τις ανέσεις τους, αλλά να μην… αφήσουν το αυτοκίνητό τους πίσω. Γι’αυτό, το Vario Perfect 1200 Platinum διαθέτει ένα μεγάλο γκαράζ για να βρίσκει προσωρινή στέγη το όχημά σας.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Αποκάλυψη: Να γιατί δεν πρέπει να πιστεύεις τους influencers που «λανσάρουν» αυτοκίνητα

 

Η πολυτελής κατασκευή βασίζεται επάνω στο γνώριμο Mercedes Actros 2553 LLL και το μήκος του φτάνει στα 12 μέτρα, ενώ εφοδιάζεται με κινητήρα 12,8 λίτρων V6 530 ίππων. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος που μπορεί να δεχτεί είναι 26 τόνους.

 

 

Δεν διαφέρει από ένα μακρόστενο πολυτελές διαμέρισμα στο Μανχάταν. Εξοπλίζεται με πανάκριβα υλικά και ξύλο υψηλής ποιότητας. Υπάρχει κουζίνα με… πλυντήριο πιάτων, μεγάλη τουαλέτα (ξέρετε πώς είναι οι τουαλέτες στα αυτοκινούμενα;) και ένα τμήμα που λειτουργεί ως living room.

Αρχίσατε να… το γλυκοκοιτάτε; Τότε η τιμή των σχεδόν 900.000 ευρώ ίσως είναι ο λόγος που θα παραμείνει ένα απατηλό όνειρο…

 

 

Φυσικά, υπάρχουν και εκδόσεις της συγκεκριμένης σειράς, όπως αυτό του Vario Alcove 1050, το οποίο είναι πιο “προσιτό”. Η τιμή του αγγίζει τα 625.000 ευρώ, ενώ έχει μήκος 10,50 μέτρα και η ιπποδύναμη είναι στα 455 PS. Το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος που μπορεί να αντέξει είναι 18 τόνους.

Όπως αντιλαμβάνεστε, τα αυτοκινούμενα της Vario βρίσκονται σε άλλο επίπεδο και αφορούν για ανθρώπους με… μεγάλες τσέπες! Αλλά αυτά που είναι δωρεάν, είναι τα όνειρα…

Δες το πιο πολυτελές «διαμέρισμα» με ρόδες σε τιμή …όνειρου… απατηλού! (activeman.gr)

Σάββατο 1 Μαΐου 2021


 

Πόσο πεσμένη είναι η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια;

 

Πόσο πεσμένη είναι η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια;

aeroplano-aerodromio-ellada-kerkura
 ΤΡΙΤΗ, 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

Σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, η κίνηση των επιβατών συνέχισε την πτωτική της τάση και τον Μάρτιο, για 13 μήνες στη σειρά, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η ανασφάλεια, ο φόβος, η οικονομική κρίση και το lockdown έχουν κάνει τον κόσμο να απομακρυνθεί πολύ από το ενδεχόμενο ενός ταξιδιού, κάτι που αποτυπώνεται και στα νούμερα. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η κίνηση που καταγράφεται σημειώνει μείωση για 13ο συνεχή μήνα, καθώς οι περιορισμοί εναέριων μετακινήσεων είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα δεδομένα Μαρτίου, συνολικά 402.536 επιβάτες πέρασαν από τα ελληνικά αεροδρόμια όλο το μήνα, σημειώνοντας 60,9% πτώση σε σχέση με το 1.028.680 επιβατών την ίδια εποχή, ένα χρόνο πριν.

Τα ελληνικά αεροδρόμια διαχειρίστηκαν 10.263 πτήσεις με 38,5% πτώση σε σχέση με τις 16.670 πτήσεις την ίδια περίοδο του 2020, ενώ οι διεθνείς αφίξεις έπεσαν κατά 76,1% σε 66.980 τον Μάρτιο σε σχέση με τις 280.301 τον ίδιο μήνα το 2020.

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021, μόλις 1,1 εκατομμύρια επιβάτες πέρασαν από τα ελληνικά αεροδρόμια, σημειώνοντας 79,4% πτώση σε σχέση με τους πρώτους δύο μήνες του 2020, όπου καταγράφηκαν 5,4 εκατομμύρια.  

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος της Αθήνας, οι επιβάτες που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2021 ήταν μόλις 198.033, σημειώνοντας πτώση 62,4% σε σχέση με πέρσι, ενώ το τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος, ο αριθμός επιβατών έφτασε κατά μέσο όρο τις 672 χιλιάδες, με πτώση 80,7% σε σχέση με το 2020.  

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αεροδρόμια της Ελλάδας που διαχειρίζεται η Fraport, η πτώση είναι 59,9% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, με τις διεθνείς αφίξεις να σημειώνουν πτώση 78,4% και τις εγχώριες 49,1%. Για το τρίμηνο, οι αφίξεις έπεσαν κατά 78,8% σε 320 χιλιάδες σε σχέση με το 1,5 εκατομμύριο του 2020.

Πόσο πεσμένη είναι η κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια; | clickatlife


Παρασκευή 16 Απριλίου 2021

Το ελληνικό διαβατήριο κατακτά την 8η θέση παγκοσμίως

 














Ανάμεσα σε 199 διαβατήρια, το ελληνικό φαίνεται πως κατέχει θέση μέσα στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών.

Μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κερδίζει μια θέση στην κορυφαία δεκάδα, σύμφωνα με την κατάταξη των πιο ισχυρών διαβατηρίων του κόσμου από την Henley Passport Index, με δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Η κατάταξη περιλαμβάνει 199 διαβατήρια, με την Ιαπωνία να παραμένει στο νούμερο 1 παγκοσμίως, με τους κατόχους του να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε 193 προορισμούς χωρίς Visa. Στη 2η θέση συναντάμε τη Σιγκαπούρη, με αντίστοιχη δυνατότητα ταξιδιού σε 192 προορισμούς και στη συνέχεια η Γερμανία και η Νότια Κορέα μετρούν 191 προορισμούς χωρίς Visa.

Την 4η θέση κατακτούν 4 χώρες με 190 προορισμούς (Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία), ενώ η κορυφαία 5άδα «κλείνει» με την Αυστρία και τη Δανία με 189 προορισμούς.














Στην 6η θέση, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Σουηδία δίνουν τη δυνατότητα ταξιδιού σε 188 προορισμούς χωρίς Visa στους κατόχους των αντίστοιχων διαβατηρίων, ενώ αμέσως μετά, το Βέλγιο, η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτουν 187 προορισμούς χωρίς Visa.

H Ελλάδα μαζί με την Τσέχικη Δημοκρατία, τη Μάλτα και τη Νορβηγία ταξιδεύουν σε 186 χώρες με το διαβατήριό τους χωρίς Visa, κυριαρχώντας στην 8η θέση, ενώ στην 9η θέση βρίσκεται η Αυστραλία και ο Καναδάς με 185 προορισμούς αντίστοιχα. Η κορυφαία δεκάδα συμπληρώνεται με Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία με 183 προορισμούς χωρίς Visa.

Στις τελευταίες χώρες συναντάμε τη Σομαλία, την Υεμένη, το Πακιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, με το διαβατήριο των οποίων το ταξίδι χωρίς Visa μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 26-34 χώρες.  

Το ελληνικό διαβατήριο κατακτά την 8η θέση παγκοσμίως | clickatlife

Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Έχασες την ταυτότητα σου; Από σήμερα ηλεκτρονική υποβολή απώλειας

 



Με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, οι πολίτες μπορούν πλέον από σήμερα, Τρίτη 16 Μαρτίου 2021, να δηλώνουν την απώλεια της αστυνομικής τους ταυτότητας μέσω της ψηφιακής πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Στοιχεία πολίτη και ταυτοποιητικά έγγραφα».

Ειδικότερα, ο πολίτης θα μπορεί να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην Αστυνομική Υπηρεσία του τόπου κατοικίας του ή σε αυτή που έχει εκδώσει το δελτίο ταυτότητας τη σχετική δήλωση απώλειας.

Με την υποβολή της δήλωσης, το δελτίο ταυτότητας θα ακυρώνεται άμεσα από την αρμόδια Αστυνομική Υπηρεσία και η δήλωση θα εμφανίζεται αυτόματα στη θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, ώστε στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί σε όποια άλλη υπηρεσία χρειάζεται. Υπενθυμίζεται ότι στις θυρίδες των πολιτών, τηρούνται τα έγγραφα που εκδίδουν μέσα από το gov.gr, καθώς και τα δημόσια έγγραφα που εκδίδονται από τους Φορείς της δημόσιας διοίκησης κατόπιν αίτησης τους.

Η ενεργοποίηση των θυρίδων για τους κρατικούς φορείς, ξεκίνησε σήμερα από τα Αστυνομικά Τμήματα εγκαινιάζοντας έναν νέο, σύγχρονο και αποδοτικό τρόπο επικοινωνίας των πολιτών με τη Δημόσια Διοίκηση. Πρόκειται για «ηλεκτρονικά γραμματοκιβώτια» στα οποία οι υπηρεσίες θα δέχονται έγγραφα και αιτήσεις που αποστέλλουν οι πολίτες μέσω του gov.gr.

Η κεντρική λειτουργία των θυρίδων είναι η συγκέντρωση και η ανταλλαγή εγγράφων που εκδίδονται μέσω του gov.gr. Με την ενεργοποίηση των θυρίδων για τους Φορείς της δημόσιας διοίκησης, οι πολίτες θα μπορούν να τους αποστέλλουν αιτήσεις που σχετίζονται με τις συναλλαγές τους.

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος της επικοινωνίας μέσα από θυρίδες είναι η αμεσότητα, η ακρίβεια και η διαφάνεια όλης της διαδικασίας. Οι πολίτες θα μπορούν να παρακολουθούν την πορεία του αιτήματός τους από τη χρέωση μέχρι τη διεκπεραίωσή του. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα οφέλη και για τη Διοίκηση, καθώς καταπολεμάται οριζόντια και δραστικά η γραφειοκρατία και μειώνεται σημαντικά η διακίνηση εγγράφων σε έντυπη μορφή.

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.

https://draft.blogger.com/blog/post/edit/81822178633157635/7068528477883278437